Mikulov připravuje nový územní plán města

Město Mikulov intenzivně připravuje již několik let svůj nový územní plán a nyní s jeho přípravou finišuje.

„Vedle rozpočtu města je územní plán jedním z nejzásadnějších dokumentů, je to zákonná norma, která definuje rozvoj území,“ objasňuje starosta města Rostislav Koštial. Ten stávající s různými dílčími změnami, které byly potřeba, platí už do roku 2001. 

Nový územní plán je nutný i v souvislosti s novým stavebním zákonem. Mikulov se tak po skoro dvaceti letech může už příští rok dočkat nového zásadního rozvojového dokumentu.

„Po dvaceti letech se mění jak generace, tak i potřeby společnosti. A tak se mění i pohled na využití území, což je přirozené,“ dodal starosta. Nový územní plán by mohlo mikulovské zastupitelstvo schválit na jaře příštího roku.

V úterý 4. prosince se bude od 15 hodin ve velké zasedací místnosti Městského úřadu Mikulov konat jeho veřejné projednávání.

V souladu s ustanovením § 50 odst. 3) stavebního zákona je návrh územního plánu Mikulov zveřejněn v plném znění na adrese http://www.mikulov.cz/mesto-mikulov/samosprava-mesta/koncepcni-a-rozvojove-materialy/detail/?contentId=166608.

Co je to územní plán (ÚP)?

Je to určitý druh územně plánovací dokumentace, která si klade za cíl racionalizaci prostorového a funkčního uspořádání území v krajině a jejího využití. Územní plán si klade za cíl nalézt takové předpoklady, které by umožnily další výstavbu a trvale udržitelný rozvoj spočívající v nalezení vyváženého stavu mezi zájmy životního prostředí, hospodářství a společenství lidí obývající dané území. Územní plán by se měl snažit naplnit potřeby současné generace tak, aby umožnil existenci a přežití i generací příštích.

Jitka Sobotková

Mikulov znak