Na sídlišti začne rekonstrukce veřejného osvětlení

Město Mikulov začne s kompletní rekonstrukcí veřejného osvětlení na sídlišti, na ulicích Hraničářů, Nádražní, Pod Strání, Větrná, Kpt. Jaroše, Zd. Nejedlého, St. Živného a Vinařská.

„Bude se jednat nejenom o výměnu rozvaděčů a kabelové sítě, ale především náhradu starých ocelových zkorodovaných stožárů veřejného osvětlení za nové hliníkové bezúdržbové stožáry s nejmodernějšími LED svítidly v souladu se standardy města Mikulov,“ jak řekl Stanislav Mach, vedoucí odboru rozvoje a živnostenského podnikání.

Touto rekonstrukcí město ušetří až 80 % nákladů, které souvisejí s provozem veřejného osvětlení. „Ušetříme díky minimálnímu příkonu při maximálním světelném výkonu a možnosti řízení osvětlení pomocí bezdrátové komunikace s rozvaděčem,“ doplnil Stanislav Mach.

Životnost nových svítidel by měla být více jak dvacet let. Bezdrátový řídicí systém veřejného osvětlení se sběrem dat o jeho provozu umožní optimalizaci údržby veřejného osvětlení a další dlouhodobou úsporu finančních prostředku v této oblasti.

První etapa modernizace veřejného osvětlení začala už v minulém volením období, kdy byly mj. osvětleny přechod pro chodce na ulici 22. dubna a 28. října. Mikulov se také připojil k tzv. chytrým městům SMART CITY a využívá moderních IT technologií v řízení města a služeb občanům. První vlaštovkou byla výměna světel veřejného osvětlení v rámci projektu EFEKT z dotace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, jehož cílem je významná úspora elektrické energie. Světla byla vyměněna na ulici Nová, Piaristů, 22. dubna a Žižkova.

Odkaz na schematické umístění veřejného osvětlení je zde: https://bit.ly/2KEZLYh.

Jitka Sobotková

Mikulov znak