Mikulov se představil v Budapešti 

Na půdě Velvyslanectví České republiky v Budapešti proběhla ve čtvrtek 11. dubna konference věnovaná rozvoji česko-maďarských kulturních vztahů. Akci pořádalo Budapešťské kulturní centrum (Budapesti Művelődési Központ) za podpory zastupitelského úřadu ČR v Budapešti, Českého centra Budapešť a společnosti Mikulovská rozvojová.

S kulturními projekty, historií i krásami Mikulova účastníky konference, převážně z řad starostů maďarských měst a zástupců maďarských turistických organizací, seznámila ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová Petra Eliášová (foto).

Starosta Mikulova Rostislav Koštial vyjádřil přání rozvíjet neformální přátelské vztahy, ale také informoval o jednáních, které by měly vést k tomu, aby Mikulov nalezl v Maďarsku své partnerské město. „Maďarsko je jedinou zemí z Visegradské čtyřky, kde nemáme ještě oficiálního partnera. Ale jsem moc rád, že se budoucí vztahy i díky této konferenci rýsují. A dokonce máme s tímto městem i historický průsečík. Zatím, ale nechci víc prozrazovat. Všechna jednání jsou na začátku,“ dodal mikulovský starosta.

Po konferenci následovala degustace vín mikulovských vinařů a také piva vařeného v hotelu Galant. O kulturní zážitek se postaralo hudební uskupení Jazzpetit. Speciality české kuchyně nabídla místní česká restaurace.

Jitka Sobotková, foto: Mikulovská rozvojová

2 budapest