Na mikulovské radnici se diskutovalo o aktuálních tématech

Břeclavský deník Rovnost, týdeník Nový život a představitelé mikulovské radnice uspořádali ve středu 6. listopadu diskusní setkání se starostou Mikulova Rostislavem Koštialem.

Bohatá diskuse se týkala aktuálních témat, mj. cestovního ruchu, parkování v Mikulově, sucha a vody či mikulovského fenoménu, Starostovny. 

Starosta přiznal, že Mikulov dlouhá léta o turisty bojoval, dnes ale řeší spíše opačný problém. „Když jsem roce 2006 přišel na radnici a po práci jsem se v pět hodin odpoledne šel projít na náměstí, byl jsem tam prakticky sám. Zdědil jsem mrtvé město. Mnozí obyvatelé i podnikatelé za mnou tehdy chodili a říkali, že bych s tím měl něco udělat. A právě tehdy jsme se snažili turismus nastartovat,“ vzpomíná Rostislav Koštial. Postupem doby se situace otočila a dnes naopak řada místních žádá starostu, aby s tím něco udělal, že turistů už je v Mikulově hodně.

To potvrdila i Marcela Koňáková, šéfka Turistického informačního centra Mikulov. Loni do města přijelo historicky nejvíc návštěvníků od roku 2014. Branami TIC Mikulov prošlo v roce 2018 na 240 tisíc lidí. Jen Dietrichsteinskou hrobku navštívilo 16 tisíc lidí a tím je pátým nejnavštěvovanějším pietním, církevním místem v České republice. Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově upřesnil i počet návštěvníků zámku, v roce 2018 jej navštívilo 85 tisíc lidí. Přetíženost lokalit jako je Svatý kopeček nebo Děvín potvrdil i Jiří Kmet, vedoucí Správy CHKO Pálava.

Konkrétní plán na eliminaci či regulaci návštěvnosti Mikulov nemá. „Je to proces. Snažíme se dostat návštěvníky z centra i tím, že připravujeme nové oddychové lokality, jako je například „meruňkový sad“, zřídili jsme odstavné parkoviště u nádraží,“ přiznal starosta Rostislav Koštial.

Diskusního setkání byli přítomni:

Starosta Mikulova Rostislav Koštial, ředitel G-centra Mikulov Pavel Rous, velitel Městské police Jiří Hamerník, ředitelka Mikulovské rozvojové Petra Eliášová, vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet, ředitelka Turistického informačního centra Mikulov Marcela Koňáková, předseda správní rady Volarik Capital Miroslav Volařík mladší, Petr Marcinčák mladší z rodinného vinařství Víno Marcinčák, průvodce z Kozího hrádku Josef Hrdlička starší, ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín, Pavel Herko, ředitel společnosti Vinofrukt a zástupci médií.

Záznam ze setkání (online debatu) najdete na www.braclavsky.denik.cz a obsáhlá příloha vyšla v týdeníku Nový život 14. 11.

Jitka Sobotková

starosta 01

Zleva: starosta Mikulova Rostislav Koštial, velitel Městské policie Mikulov Jiří Hamerník, Pavel Herko, ředitel společnosti Vinofrukt, Michal Šupálek, zástupce krajského šéfredaktora na jižní Moravě