Černé skládky a kdo má povinnost je odstranit?

Nejenom Mikulov se potýká s nešvarem, který způsobují nezodpovědní občané, a tím jsou černé skládky. Kdo má povinnost je odstranit?
„Tak především je to ten, kdo ji způsobil. Nelze-li takového člověka či zřizovatele černé skládky dohledat, tak v některých případech lze vyvozovat, že tato povinnost přechází na vlastníka pozemku, kde se taková skládka nachází,“ vysvětluje starosta města Rostislav Koštial.

Černé skládky a ukládání odpadů mimo určená místa často řeší strážníci Městské policie Mikulov. „S mírou nadsázky bych mohl říci, že je to jeden z našich nejčastějších a stále se opakujících úkolů v každodenních činnostech městské policie,“ říká velitel Jiří Hamerník.

Černé skládky a ukládání odpadů mimo odpadových nádob zjišťují strážníci v průběhu běžné služby a zejména pak během pěší kontroly v přidělených revírech. „Při zjištění se podle okolností a obsahu odpadu přednostně pátrá po původci odpadu, tedy po pachateli. Zjistíme-li ho a prokážeme-li mu toto nedovolené nakládání s odpady, uloží se mu povinnost odpady řádně zlikvidovat s doložením dokladů o likvidaci a udělí se mu pokuta v příkazním řízení,“ vysvětluje Jiří Hamerník.

A co když se nepodaří zřizovatele černé skládky zjistit?
„Není-li dostatečně prokázáno pachateli přestupkové jednání, celá věc se postupuje k řízení na KPPP k dořešení. Není-li zjištěn původce odpadu, oznamuje městská policie vše příslušným pracovníkům na Městský úřad na odbor stavební a životního prostředí. A zde se rozhoduje o tom, kdo bude odpady odklízet,“ doplňuje Jiří Hamerník.

Kde nejčastěji v Mikulově černé skládky jsou?
„Nejčastěji černé skládky řešíme v lokalitě kolem cyklostezky ve směru ke státní hranici s Rakouskem. Dále pak v lokalitě kolem vinohradů na Brněnské ulici a kolem cvičiště A ve směru k zahrádkářské kolonii,“ vyjmenoval Jiří Hamerník.

Ukládání odpadů mimo určená místa pak nejčastěji městští policisté řeší v lokalitě sídliště – kolem odpadových míst, u Atria – kolem odpadových nádob, na ul. Vrchlického – kolem odpadových nádob, ul. Vídeňská – kolem odpadových nádob, ul. Žižkova – kolem odpadových nádob a na ul. Školní – kolem odpadových nádob.

Zavedení uzavřených míst – hnízd pro třídění odpadu podle velitele Hamerníka hodně pomohlo ke snížení černých skládek v lokalitách na sídlišti.

Co vám pomáhá k odhalení pachatelů černých skládek?

„K odhalování nám slouží místní věcná znalost, kamerový systém a také fotopasti. Výjimečně pak spolupráce občanů, které si tímto velmi vážíme, a zdroje neprozrazujeme. Jsme vázáni povinností mlčenlivosti,“ říká Jiří Hamerník.

V loňském roce Městská policie Mikulov oznámila k řešení či odklizení celkem jednadvacet skládek. V samostatné působnosti strážníci vyřešili pět případů a celkem šetřili a prováděli úkony v šestatřiceti podezřeních.

Jitka Sobotková