Přibudou nová odpadová místa?

Odpadová místa v Mikulově již fungují druhým rokem a město chystá výstavbu dalších. Na jaře se ta stávající také ozelení zelenými ploty.

Trocha historie

Projekt odpadových míst v Mikulově začal již v roce 2014, kdy byla vypracována studie.

Projekční práce zajišťovala společnost Arch.Design s. r. o. Na základě projektu bylo provedeno v dubnu 2018 zadávací řízení dle zákona o zadávání veřejných zakázek, do kterého se přihlásili tři uchazeči. „Vítězným uchazečem se stala společnost Vojtěch Vymyslický a celková konečná cena díla byla 13 625 095 korun,“ uvedl Dalibor Pěnčík z odboru rozvoje

a živnostenského podnikání Městského úřadu Mikulov.

Proč se odpadová místa zřídila?

Před bytovými domy se zejména na sídlišti vyskytovaly náhodně rozmístněné kontejnery na komunální odpad. Jednak to nepůsobilo esteticky velmi dobře, kolem odpadových míst byl mnohdy značný nepořádek, majitelům kontejnerů se nedařilo efektivně třídit odpad, a to zejména díky tomu, že do jejich nádob byl ukládán odpad i jinými osobami a v neposlední řadě se od kontejnerů šířil po okolí zápach.

„Hlavní myšlenkou celého projektu bylo, že je potřeba vybudovat chráněná odpadová místa, do kterých budou moci majitelé přilehlých bytových domů ukládat svůj odpad, a nebude tak docházet k tomu, že jim tam bude vysypávat odpad někdo jiný, například podnikatelé či sousedé. Díky třídění mohou obyvatelé získat slevu na ročním poplatku za komunální odpad. V neposlední ředě se budou moci majitelé o své odpadové místo starat a nebude tak docházet k znečišťování okolí,“ vysvětlil Dalibor Pěnčík.

 Kde jsou?

Kójí je po celém městě zatím třicet osm, z toho je sedm odpadových míst veřejných. Ostatní neveřejná odpadová místa jsou situována poblíž bytových domů, pro které mají poskytovat uložení komunálního odpadu.

Jedná se zejména o umístění při bytových domech na ulicích Žižkova, Bardějovská, Na Hradbách, Hraničářů, Pod Strání, Kpt. Jaroše, Vinařská, Zd. Nejedlého, St. Živného, Větrná.

Budou i další odpadová místa?

Již v průběhu realizace odpadových míst se začali na město obracet občané z bytových domů, které nebyly zahrnuty do první fáze realizace, a žádali také o zřízení odpadových míst. Na základě jejich požadavků město připravuje druhou etapu budování odpadových míst.

„V plánu je umístění odpadových míst k bytových domů na ulici Republikánské obrany, U Staré brány, Hraničářů atd. V současné době se provádí vyhodnocení lokalit a reálné možnosti umístění v návaznosti na průběhy inženýrských sítí.

Mikulov ve zřízení odpadových uzavřených míst není ojedinělý případ. Potřebu řešit odpadové hospodářství při bytových domech mají i jiná města po celé České republice.

Každá obec, městys či město k tomuto problému však přistupuje individuálně. „V principu se ale vždy jedná o vytvoření odpadového místa, které jednoznačně vymezuje prostor pro ukládání komunálního odpadu,“ vysvětluje Dalibor Pěnčík. Ve městech, kde je podporováno třídění odpadů s následnou slevou na poplatcích za odpady, jako je tomu právě v Mikulově, je však nutné, aby se odpadová místa uzamykala pro jednoznačné určení osob třídících odpad.

Jitka Sobotková

odpady