Nové kontejnery na kovy

V Mikulově jsou nově kontejnery na kovy. V polovině března se objevily na ulici Gagarinova (parkoviště u amfiteátru), Žižkova, na parkovišti Komenského, parkovišti u sportovní haly Na Hradbách a na sídlišti na ulici Hraničárů v blízkosti Coop Jednota.

Co do těchto kontejnerů patří a naopak nepatří, odpověděla Eva Filusztková, která má na Městském úřadě Mikulov na starosti odpadové hospodářství.

Co do těchto kontejnerů patří?

Do kontejnerů na kovy patří drobnější kovový odpad, který lze skrz otvor bez problémů prostrčit – typicky plechovky od nápojů a konzerv, kovové tuby, alobal, kovové zátky, víčka, krabičky, hřebíky, šroubky, kancelářské sponky a další drobné kovové odpady.

Na sběrné dvory lze kromě těchto menších odpadů odvážet i další kovové odpady – trubky, roury, plechy, hrnce, vany, kola a další objemnější předměty.

Samostatnou kapitolou jsou kovové elektrospotřebiče, které lze na sběrných dvorech odkládat pouze kompletní.

Co tam nepatří?

Do kontejnerů určených pro sběr kovů na ulici nepatří plechovky od barev, tlakové nádobky se zbytky nebezpečných látek, ani domácí spotřebiče a jiná vysloužilá zařízení složená z více materiálů. Tyto druhy odpadů se třídí na sběrných dvorech samostatně.

Nepatří do nich ani těžké nebo toxické kovy, jakými jsou olovo či rtuť. Samostatnou kapitolu pak tvoří autovraky, které převezmou na vrakovištích, kde vystaví i doklad o jejich ekologické likvidaci.

Jitka Sobotková

kovy plakat