Slovo starosty

Vážení spoluobčané,

dovolte mi několik slov v této nelehké době, která na nás bez rozdílu dolehla a musíme jí čelit, ač nikdo z nás nemá s touto situací žádnou zkušenost.

V těchto dnech přijímáme většinou disciplinovaně různá nařízení vlády, která se na nás valí téměř z hodiny na hodinu bez jakékoliv možnosti o těchto opatřeních jakkoliv polemizovat.

Všichni věříme, že tato opatření přinesou co nejdříve pozitivní výsledky a život se dostane do relativně normálních kolejí.

Jistě vás zajímá, co město a jeho vedení dělá v těchto krizových dnech a co může dělat pro své občany.

V první řadě jsme po svolání krizového štábu a analýze aktuálních nařízení vlády rozdělili kompetence jednotlivých odborů a zaměstnanců. Každodenně analyzujeme dopady těchto opatření a kontrolujeme jejich dodržování. Sociální odbor vyhledává a monitoruje požadavky těch nejpotřebnějších a svými silami i s nezištnou pomocí dobrovolníků řeší každý jednotlivý případ.

Nelehkou úlohu má na svých bedrech vedení našeho G-centra, kdy pan ředitel zajišťuje ochranné pomůcky všemi dostupnými prostředky a nekompromisně dodržuje zákaz návštěv.

Největší podíl však zůstal na krizovém vedení města a zde bych chtěl jmenovitě poděkovat paní Magdaleně Krčmové, která převzala tu nelehkou úlohu styčného důstojníka a bez oddechu zajišťuje informace z krizového vývoje a distribuci ochranných pomůcek bez ohledu na čas.

Pandemie, která bohužel ohrožuje životy nás všech, má i své negativní ekonomické dopady. Již nyní se vedení města zabývá predikcemi finančních ztrát a připravujeme opatření, jak se s touto situací vypořádat.

Nabízí se otázka, zda město může nějak ekonomicky pomoci svým občanům. I těmito otázkami se zabýváme, ale na závěry je ještě brzy. Nejsou známy ani současné ekonomické dopady, není známa doba, po jakou budou vládní nařízení platit, a bohužel nevíme, jaké kompenzace přinese vláda, která je podle krizového zákona povinna ztráty vyplývající z omezení podnikání kompenzovat.

Vážené dámy, vážení pánové, je před námi ještě mnoho složitých dnů. Věřím však, že společně to zvládneme. Zvládneme to díky nesmírné solidaritě nás všech. Díky nezištné pomoci dobrovolníků. Také díky všem šikovným šičkám, které vyplňují díru v dodávkách a šijí tolik potřebné roušky.

Závěrem chci vyzvat nás všechny, abychom dodržovali veškerá nařízení a využívali kontaktních čísel. Nebojte se v nouzi na nás obrátit. Věřte, že si velmi vážím všech, kteří se zapojili do boje s pandemií, a s hlubokou úctou děkuji.

Rostislav Koštial

starosta