Výsuvný sloupek na Kostelním náměstí 

Město Mikulov nyní připravuje montáž výsuvného sloupku při vjezdu na Kostelní náměstí.

Hlavním důvodem instalace je omezení neoprávněných vjezdů do centra. Zakoupení sloupku bylo schváleno na zasedání Rady města Mikulov 20. března.

„Zařízení bude pracovat s konceptem navazujících systémů a lokální databází uživatelů, kteří budou mít povolený vjezd do centra. Databáze bude vytvořena na základě informací ze stávajícího systému parkovacích karet. Vjezd na Náměstí bude pro zavedené uživatele automatický díky rozpoznávání SPZ jednotlivých automobilů. Návštěvníci, kteří nebudou v systému zavedeni, zdůvodní svou cestu na Náměstí přes vestavěný intercom Městské policii,“ vysvětluje princip fungování Stanislav Mach, vedoucí odboru rozvoje a živnostenského podnikání MěÚ Mikulov.

Jak bude systém zohledňovat například osoby se zdravotním postižením?

„Jelikož je složité postihnout všechny možné situace vjezdu na Náměstí, bude provoz sloupku v prvních měsících v testovacím režimu, než se systém takzvaně vypiluje a otestuje,“ doplňuje Stanislav Mach.

Systém v prvních měsících bude vyžadovat neustálé monitorování od Městské policie a na základě jejich připomínek a připomínek občanů města se bude dále upravovat.

Občané, podnikatelé a všichni ostatní, kteří mají důvod vjet na Náměstí, se nemusí rozhodně bát, že by jim byl znemožněn přístup. „Každá žádost bude individuálně posuzována a vyhodnocována strážníky Městské policie a ke spojení bude sloužit intercom, který bude u výsuvného sloupku,“ uvedl Stanislav Mach.

Systém výsuvného sloupku cílí především na neoprávněné vjezdy na Náměstí.

  • Residenti (obyvatelé s parkovací kartou, jednotky IZS, městský úřad, Tedos, STKO) – budou mít přístup na základě zavedené SPZ do systému. U obyvatel s parkovací kartou zavedení proběhne automaticky z již vybudovaného systému parkovacích karet.
  • Zásobování – bude mít přístup na základě zavedené SPZ a bude se vycházet ze stávajícího systému, kdy je zásobování vjezd povolen, a to od 5.00–11.00. Zásobování při prvním zavedení do systému bude muset prokázat, že opravdu provádí zásobování provozovny (dodací list, faktura atp.). Další vjezd už by měl být automatický.
  • Jednorázoví návštěvníci (např. osoby se zdravotním postižením, dopravní obsluha, svatby na zámku, kongresy) – budou pouštěni přes intercom na základě vyhodnocení žádosti Městskou policií.
  • Stavebním firmám a ostatním bude na předem stanovenou dobu na základě žádosti, která bude podána na Odbor stavební a životního prostředí – silniční správní úřad Mikulov, přidělen určitý počet karet umožňujících vjezd.

„Navržený systém společně se zákazem vjezdu cyklistům, kteří se mohou na Náměstí pohybovat výhradně pěšky, by měl přispět ke zklidnění dopravy v centru města,“ říká na závěr místostarostka města Leona Alexová.

Jitka Sobotková

sloupiek02