Mikulovský pivovar Mamut otevřel dveře
Do zákulisí benjamínka mezi minipivovary, který o sobě dal vědět loni v létě, nahlédlo na sto padesát zájemců. Mikulovský Mamut je 17. února pozval na návštěvu.
Jak to vypadá v malém pivovaru, který se zrodil v krajině uprostřed vinic? A jak se pivo vlastně vaří? Odpovědi zvědavcům naservíroval během dne otevřených dveří přímo Libor Ilčík, spolumajitel takřka rodinného pivovaru s názvem Mamut.
„Návštěvníky jsme zavedli do provozu o dvou místnostech a vysvětlili jim, jak pivo vaříme. Téměř každý ví, že se pivo vaří, ale málokdo si umí představit konkrétní postup,“ popsal, v čem prohlídka spočívala.
Nechyběla ani ochutnávka. „Pro tuto příležitost jsme uvařili silný zimní speciál, patnáctistupňového Mastodonta, ale samozřejmě jsme nabídli i oblíbené stálice, tedy deseti a dvanáctistupňového Mamuta,“ upřesnila Jitka Ilčíková, která se ve firmě stará o marketing.
Pivovar se specializuje na ječmenné, spodně kvašené pivo plzeňského typu. Nabízí klasiku – nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák. Zlatavý mok z jeho produkce chutná hořce, ale ne drsně. Ve vůni je cítit slad a chmel.
Mamut by tak měl podle Ilčíka zákazníkům připomenout, jak chutná tradiční poctivé pivo. „Varna, ve kterém ho vaříme, je otápěna přímo dřevem, ze surovin používáme pouze slad, chmel a vodu a formu pak v závěru ladíme ve skutečném kvelbeném sklepě pod zemí,“ doplnil.
DS
Spolumajitel pivovaru, Libor Ilčík, zasvěceně odpovídal na dotazy všech, kteří přišli do mikulvoského pivovaru Mamut.