Ochutnejte hmyz - no vážně..!
Na veletrhu ENVIBRNO se bude v příštím týdnu konat netradiční akce - vaření s hmyzem.
Na stánku poradenského centra EnviWeb č. 16 v pavilonu A2 budete mít možnost ochutnat například cvrčky na másle, grilované saranče, či švába v těstíčku. Připravovat je bude šéfkuchař Petr Ocknecht, který se tomuto nevšednímu koníčku věnuje již sedmým rokem a je jedním z několika propagátorů entomofágie (jak se obor nazývá) u nás.
"Každý člověk sní za život v různých potravinách cca 1 kg hmyzu, aniž by o tom věděl," tvrdí Petr Ocknecht. Ochutnat hmyz vědomě a navíc v lákavých úpravách můžete 25. 4. mezi 11 a 13 hodinou, kde bude probíhat vaření "naživo", v ostatním čase budou návštěvníkům k dispozici alespoň studené "hotovky" jako sušenky se cvrčky, hmyzí chléb či koprové koláčky se sušenými Zophobasy.
"Hmyz coby potrava je neobyčejně zdravý," říká šéfkuchař Ocknecht, není náhodou, že Evropská komise nabízí peníze tomu výzkumnému institutu, který přijde s nejlepším návrhem na téma "Hmyz jako novodobý zdroj proteinů". Je to možná trochu s nadsázkou, ale staňte se průkopníky a přijďte ochutnat speciality, které možná za deset, patnáct roků budou běžnou součástí jídelníčku i u nás, ve většině světa je tomu tak již nyní...
Další informace jako jídelníček, další informace o entomofágii a v neposlední řadě i volnou vstupenku na veletrh k vytištění najdeta na adrese www.HmyzNaTaliri.cz
Radek Janoušek, www.EnviWeb.cz