Mikulovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V sobotu 4. září si v areálu hotelu Zámeček v Mikulově přišli na své milovníci gulášů.

Dvacet dva soutěžních týmů z ČR, Slovenska Maďarska a Rakouska zde porovnávalo své kulinářské umění na třetím ročníku Gulášfestu. Kromě klasického hovězího a vepřového guláše zavoněly také guláše jelení, kančí, zabijačkový, maďarský, telecí a guláš zlomených srdcí. Na své si přišli také vegetariáni, kteří si mohli vybrat chalupářský s houbami, hlívový, fazolový nebo sojový guláš. Přestože do gulášů zpočátku pršelo, apetit diváků byl ohromný a některé týmy musely vařit dávku soutěžního pokrmu opakovaně. Čtyři předvolební guláše byly podávány samozřejmě zdarma.

„Pro pořádání Gulášfestu v Mikulově jsem se inspiroval na jižním Slovensku. Tam je tradice této akce obrovská a soutěží tam běžně i dvě stě týmů,“ vysvětlil pořadatel akce Josef Ševčík. „Je vidět, že lidi jsou hraví. Guláš tady třeba vařil bývalý starosta Drasenhoffenu Hubert Bayer. Starosta z Velkých Němčic (člen soutěžního týmu pozn. red.) neměl problém se převléct do námořnického, obout tenisky a křepčit s kapelou. To je myslím návštěvníkům této akce sympatické, protože se všichni přišli pobavit.“ dodal Ševčík.

Soutěžní komise hodnotila nejen chuť pokrmu, ale také jeho vzhled a speciální hodnocenou kategorií byl vzhled stánku. První cenu ze nejlepší design stánku si odnesl nejpočetnější tým z Velkých Němčic, který si s sebou přivezl i kapelu, kterou bavili přítomné strávníky. Řád zlaté vařečky za nejlepší kotlíkový guláš si odnesl slovenský tým Termálne kúpalisko Podhajská, který soutěžil v Mikulově poprvé. „Uvařili jsme dva druhy guláše. První byl klasický z hovězího a vepřového masa a druhý speciální s kozlečím masem, fazolemi, sušenými hřiby a švestkami. Máme z vítězství velkou radost a pokud nás pořadatelé pozvou rádi přijedemi i příští rok obhájit titul,“ uvedla spokojená zástupkyně vítězného týmu Ľubica Klačková.

„Ochutnal jsem všech dvaadvacet vzorků a nejvíc jsem si pochutnal na guláši na olivách týmu z Velkých Pavlovic. Některé byly na moje gusto trochu řídké, jiné slané a pravý maďarský, ve srovnání s ostatními, podle mě nebyl nic moc. Byl na můj vkus příliš mastný a chuť šťávy v té mastnotě tolik nevynikne. Vyloženě špatný nebyl ale žádný, sníst se daly s chutí všechny,“ zhodnotil letošní guláše návštěvník Lubomír Merta z Mikulova.

Akce měla bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohli zúčastnit soutěže o největšího jedlíka, ochutnat burčák a víno z vinařství Skrášek z Perné a pro dobrou náladu zhrála kromě kapel soutěžních týmů také kapela Jane Country z Brna.

dk

Fotogalerie z akce zde.