Pálavský gulášfest provoní babí léto

Již po osmé se bude v Mikulově v areálu hotelu Zámeček konat vyhlášený Pálavský gulášfest. V sobotu 24. října se však nebudou koštovat jen guláše, ale také Moravské božolé a na řadu přijdou i soutěže.

Pod kotli profesionální kuchaři i amatérští nadšenci a milovníci guláše zažehnou hned ráno a odborná porota bude jejich výsledek hodnotit v pravé poledne. Kolik druhů gulášů se letos na festivalu bude vařit, zatím pořadatelé neví. Jedno je však jisté, každý tým musí uvařit třicet litrů guláše a z každého kotle by se mohlo najíst až sto padesát jedlíků. „Všichni zájemci se mohou stále ještě přihlásit, vítáme účast v kostýmech a také výzdoba stánku bude při hodnocení zohledněna. Každoročně přijíždějí týmy jak z České republiky, tak Slovenska, Maďarska i Rakouska," potvrdil ředitel festivalu Josef Ševčík.

Nejlepší tým získá Řád zlaté vařečky. „Porota bude posuzovat vzhled, konzistenci i křehkost masa. Ale i stylové oblečení soutěžního týmu a vzhled stánku," doplnil Josef Ševčík. Vyhodnocení a předání cen nejlepším kuchařům je naplánováno na 19. hodinu.

Součástí největšího gulášového festivalu na jižní Moravě bude také košt mladých vín ročníku 2014 pod ochrannou známkou Moravské božolé, opět se bude soutěžit v Mistrovství České republiky v „gůlání" sudu na čas, bude se hledat i největší jedlík a večer zahraje živá kapela i cimbálová muzika.

Více informací i pro soutěžní týmy na internetových stránkách www.zamecekmikulov.cz.

js

DSCN9432