Září v G-centru

Letošní září pro nás v G-centru znamenalo úlevu od tropických veder, rozloučili jsme se s létem a přivítali jsme podzim. Příjemné počasí jeho prvního měsíce bylo pro nás přívětivé a využívali jsme paprsků sluníčka k posezení venku.

Ve dnech 1. a 29. září proběhly společné oslavy narozenin uživatelek domova pro seniory: 1. 9. paní Pavlíny Š. a 27. 9. paní Zdenky S., která je slavila po prodlouženém víkendu. Oslavenkyně pozvaly ostatní seniory ke společnému posezení, ve spolupráci s rodinnými příslušníky bylo zabezpečeno občerstvení. Oběma jsme popřáli zdraví, životní pohodu a poděkovali jsme za pohoštění!

V pátek 18. září jsmese vypravilina třetí a poslední letošní výlet. Využili jsme nedávného otevření zrekonstruované zámecké zahrady a zvolili ji jako cíl našeho výletu. Po domluvě s ředitelem RMM nás tímto skvostem provedla botanička muzea paní Mgr. Rigasová. Putovali jsme Mikulovem z domova až na zámek, zvládnout cestu nám vydatně pomohli učni zdejšího odborného učiliště. Paní Rigasová nám neobyčejně zasvěceně a odborně povykládala o historii a vývoji krajiny okolo Mikulova, o významných majitelích panství, kteří se o rozvoj města a jeho ucelený obraz historicky zasloužili. Po necelé hodině jsme s potleskem poděkovali naší průvodkyni a poté jsme navštívili nedaleké občerstvení, kde jsme si dali kávu, pivo, zákusky a zmrzlinu.

vylet

Výlet se nám náramně vydařil, děkujeme za výpomoc učňům a paní učitelce a budeme se těšit v příštím roce na podobné akce!

Dne 22. září v budově organizace proběhlo výjezdní zasedání rady města. Radní si prohlédli prostory pobytových služeb, ředitelem byli seznámeni s aktuálním stavem a se zamýšlenými změnami vývoje aktuální situace a návrhy na rozvoj organizace. Následně členové rady jednali dle plánovaného programu.

Ve čtvrtek 24. září bylo uskutečněno divadelní představení, které u nás sehrál dětský ochotnický soubor z Novosedel a okolí. Hra pojednávala o životě patrona české země – Svatého Václava. Dramatická freska popsala závěrečné dny zbožného života světce Václava a o touze po moci jeho bratra Boleslava. Vyrostly u nás kulisy, malí herci byli oděni v dobových šatech a dramaturgie představení měla náboj a patřičnou uměleckou úroveň. Představení se nám moc líbilo, na závěr bylo oceněno dlouhým a opakujícím se potleskem! Moc za kulturní zážitek děkujeme.

Divadlo

V úterý 29. září se zástupci organizace zúčastnili společného výstupu seniorů s panem starostou na Svatý kopeček. V průběhu dvou hodin se celá skupina prošla od Panonského háje pod Olivetskou horou, kolem kapliček až na vrchol ke kapli Sv. Šebestiána a dále ke kapli Božího hrobu. Poděkovali jsme panu starostovi za odborný a zajímavý výklad, výšlap na dominantu Mikulova se nám moc líbil.

Výšlap na Sv. kopeček

V tomto měsíci proběhly poslední letošní vzdělávací aktivity zaměstnanců v sociálních službách. Ve dnech 4., 21. a 22. září se zaměstnanci vzdělávali podle plánovaného programu. Školení byla prováděna s poskytnutím příspěvku z Úřadu práce v Brně, v rámci projektu „Vzdělávejte se pro růst v Jihomoravském kraji II". Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu, prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Naše každodenní aktivity a péče o seniory jsou zachyceny a přiblíženy na webových stránkách organizace. Náš život je pestrý, ze zářijových činností zmíníme aktivity tematicky spojené s podzimem: „dýňobraní", podzimní výzdoba dekorací či kulinářské činnosti.

Více z našeho života se dozvíte na webových stránkách: www.gcentrummikulov.cz, část: Aktuality z našeho života.

Pavel Rous