Kniha do vlaku, projekt mikulovské knihovny, získala ocenění

Mikulovská městská knihovna získala začátkem října ocenění v soutěži Knihovna roku 2015 za svůj projekt Kniha do vlaku.

Nádražní knihovnička vznikla ve vestibulu mikulovského nádraží teprve před rokem a myšlenka se postupně ujala v další dvacítce nádraží. Dnes si knihu do vlaku mohou lidé půjčit v malé knihovničce v Mostě, Strakonicích, Žatci či Havlíčkově Brodě a Břeclavi a v jiném nádraží ji vrátit. Nebo si ji nechat a přinést další. „Naším cílem bylo od počátku pokrýt knihovničkami všechna významná vlaková nádraží v celé zemi, chceme, aby to byla standardní knihovnická služba, a tak o ní také mluvíme s ostatními knihovnami v celé zemi, prezentujeme ji na konferencích a při jednáních s Českými drahami," říká o ambiciózním projektu Ilona Salajková, vedoucí Městské knihovny v Mikulově.

Knihy do vlaku si našly své příznivce. „Je až s podivem, kolik lidí o knihy má zájem a naštěstí se knihovničkám vyhýbají vandalové a i bezdomovci k nim mají úctu," řekla s potěšením vedoucí knihovny.

Ocenění od Ministerstva kultury v kategorii významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb je pro Ilonu Salajkou a její tým z mikulovské Městské knihovny velkou odměnou i motivací zároveň. „Rozhodně chceme v projektu pokračovat dál, nyní jednáme o možné spolupráci i s Technickým muzeem v Praze," prozradila Ilona Salajková

js

 DSC3776