Okénko městské policie - výběr událostí za měsíc září 2015

 

V měsíci září se MP Mikulov ve větší míře potýkala s nezodpovědnými majiteli psích miláčků, kteří se po Mikulově a okolních obcích pohybovali bez dozoru svého pána. Ve většině případů se celá událost vyřešila udělením blokové pokuty zasahujícími strážníky na místě. V jednom případě však bohužel došlo k pokousání ruky turistky středního věku. K popisované události došlo v Mikulově na Náměstí a procházející majitel dvou agresivních velkých psů, neměl ani trošku dobré vůle se zajímat, co se pokousané ženě vůbec stalo! Na jeho omluvu lze snad jen vzít v potaz, že oba psy měl řádně na vodítku. Majitel psa zůstal pro MP Mikulov zatím neznámý, jelikož oznámení události došlo se zpožděním a hlídka MP Mikulov již nemohla zareagovat. Pro rekapitulaci: 3. 9. 2015 ve 12.45 hodin odchyt toulavého psa v Dolních Dunajovicích. Pes byl strážníky předán starostovi obce, starosta posléze provedl další opatření. 4. 9. 2015 ve 12.45 hodin odchyt psa v zámecké zahradě. Pes byl ještě téhož dne předán majiteli. 6. 9. 2015 v 16.45 hodin odchyt psa na ul. Habánské. Pes byl umístěn do záchytných kotců MP Mikulov, následně předán majiteli. 7. 9. 2015 v 11.50 hodin pokus o odchyt psa na Náměstí. Pes následně strážníky sledován až do místa bydliště, přestupek řešen s majitelkou na místě. 26. 9. 2015 v 15.00 hodin odchyt dvou volně pobíhajících psů na Náměstí. Psi byli umístěni do záchytných kotců, následující den předáni majitelům. 26. 10. 2015 ve 20.30 hodin řešení pokousání 45leté turistky na Náměstí neznámým psem. Odchod majitele psů zaznamenán na kamerovém systému MP Mikulov. Záležitost v řešení MP Mikulov. 27. 9. 2015 v 17.30 hodin odchyt psa na ul. Novokopečné. Pes následující den předán majiteli. 28. 9. 2015 v 16.15 hodin odchyt toulavého a bezprizorního psa v Drnholci. Jednalo se o akci na žádost starosty Drnholce. Pes byl předán starostovi, který provedl další opatření. Všechny tyto přestupky jsou strážníky posuzovány dle § 46/ odst. 2, zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích. Jelikož dochází k narušování veřejného pořádku nerespektováním obecně závazných vyhlášek, které řeší pohyb psů na veřejnosti. Strážníci mohou na místě nezodpovědným majitelům uložit blokovou pokutu do výše až 1000 Kč. Dále lze ve správním řízení u přestupkové komise při opakovaném porušování obecně závažné vyhlášky uložit sankci až do výše 30 000 Kč.

Dne 4. 9. 2015 ve 22.15 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky nahlášeno, že na ul. Vídeňské v Mikulově dochází k rušení nočního klidu nahlas pouštěnou reprodukovanou hudbou! Strážníci MP Mikulov na místě samotném zjistili, že ve dvorním traktu areálu budovy SOU Mikulov právě probíhá soukromá oslava narozenin. Po dohodě s hlavním pořadatelem, samotným 40letým mikulovským oslavencem, si strážníci mysleli, že již bude na místě relativní klid. Bohužel, opak byl opět pravdou. Ve 4.30 hodin opakovaně telefonicky oznamoval na MP Mikulov rozezlený a nevyspaný občan, že se celou noc rušení nočního klidu opakovalo a on si tímto oznámením podává na uvedeného oslavence stížnost! Strážníci se na uvedenou adresu opět dostavili a chtěli celou záležitost opakovaně řešit. Tentokrát však již byl celý areál uzamčený a strážníci se dovnitř volně nedostali. Na jejich zvonění a volání nikdo nereagoval. Z tohoto důvodu byla vzniklá situace s hlasitou hudbou strážníky zadokumentována přenosným kamerovým systémem a na místě byla strážníky také změřena orientační hodnota hladiny hluku na veřejně přístupné ulici. Strážníci na místě hodnotili rušení nočního klidu z místa veřejného prostranství. Hodnocení nočních limitů či denních limitů hluku mezi sousedícími soukromými objekty strážníkům městských policií nepřísluší. To je parketa spíše pro hygienickou stanici v občanskoprávním sporu. Přestupek rušení nočního klidu strážníci MP Mikulov dořešili v následujících dnech se samotným pořadatelem oslavy. Ten svoji vinu uznal a byl ochoten uhradit maximální blokovou pokutu za narušování veřejného pořádku.

Dne 5. 9. 2015 v 10.30 hodin řešili strážníci MP Mikulov na ul. 28.října osádku rumunského motorového osobního vozidla, které neoprávněně stálo u krajnice v blízkosti křižovatky směrem na obec Březí. Osádka dotčené vozidla byla následně také důvodně podezřelá z úmyslného zastavování kolem projíždějících vozidel a s tímto spojeného nabízení pochybného zboží k odkoupení! Strážníci oba podezřelé rumunské státní občany r. 1980 a r. 1990 na místě zkontrolovali a doporučili jim z problémového místa okamžitě odjet. Řidiči podezřelého vozidla strážníci navíc na místě uložili za špatné parkování maximální blokovou pokutu.

Dne 8. 9. 2015 v 00.18 hodin došlo k poškození morového sloupu na Náměstí v Mikulově. Podezřelou trojici slovinských studentů se naštěstí podařilo ještě včas dohledat při jejich pohybu na ul. České v ranních hodinách, kde byli v čase 8.45 minut zadrženi hlídkou Policie ČR. Studenti jako motiv svého chování uvedli, že na morový sloup jeden z nich vylezl, aby se vyfotil se sochou světce. Ulomení a odnesení mosazné svatozáře brali jako vedlejší produkt svého opileckého řádění! Ulomením kamenných částí historického erbu a uvedené svatozáře vznikla odhadovaná škoda přesahující 70 000 Kč. Svůj neocenitelný podíl na odhalení a usvědčení pachatelů měl záznam z kamerového systému MP Mikulov. Následná rychlá reakce MP Mikulov a PČR Mikulov zabránila odjezdu pachatelů bez potrestání a náhrady vzniklé škody do své domoviny. Celá záležitost byla posouzena jako spáchání trestného činu. Záležitost je v řešení Policie ČR.

Dne 17. 9. 2015 v 17.00 hodin byla hlídka MP Mikulov přivolána do prodejny Tesco Mikulov, kde měla ochranka prodejny zaregistrovat podezřelého pachatele, který odnesl z Tesca bez řádného zaplacení zboží v hodnotě asi 72 Kč. Pachatel utekl z prodejny přes vstupní turnikety, aniž by s ním člen ostrahy došel do kontaktu. Zpětnou kontrolou kamerového záznamu strážníci bezpečně poznali místního 30letého lapku, který si „přivydělává" drobnými krádežemi běžně. V následujících hodinách strážníci podezřelou osobu vyhledali a předvedli ji na služebnu MP Mikulov k sepsání zápisu o podaném vysvětlení. Podezřelý mladík nijak nezapíral a ke svému protiprávnímu jednání se dokonce hrdě hlásil. Z důvodu opakovaných krádeží byla celá záležitost MP Mikulov postoupena do přestupkové komise jako spáchání přestupku proti majetku dle § 50/1 a) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, jelikož ukládané blokové pokuty se v tomto případě míjely svým účinkem.

Dne 17. 9. 2015 ve 22.50 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky opakovaně hlášeno občany obce Bavory, že je zde intenzivně rušen noční klid hlasitou reprodukovanou hudbou! Tímto byla MP Mikulov požádána, aby s narušováním veřejného pořádku něco udělala. Strážníci už věděli, že se v Bavorech dnes děje něco nezvyklého, jelikož zde již měla ve večerních hodinách zasahovat hlídka Policie ČR. Policisté zasahovali při narušování občanského soužití, kdy měl jeden místní vinař použít petardy místo proti špačkům proti hlasitě se bavícím hostům soukromé firemní akce! Strážníci MP Mikulov po příjezdu na samotné místo zjistili, že u nejmenovaného vinného sklípku je velká kulturní akce, které se účastní větší počet osob. Tyto osoby se pohybovaly jak na soukromém pozemku, tak na veřejném prostranství. Jelikož sklep byl posazen nad samotnou obcí, hlasité hudbě nemělo co bránit a ta se plně linula do celé obce. Hlavní pořadatel strážníkům uvedl, že celou akci řádně nahlásil na obecní úřad a že tímto má celou akci povolenou. Strážníci z důvodu hrozícího střetu mezi místními a přespolními hosty raději kontaktovali starostku obce a následně ji přivezli na místo oslavy. Po zjištění skutečných okolností s rušením nočního klidu na veřejném prostranství obce starostka akci zakázala a doporučila pořadateli, aby si své hosty přesunul do soukromých prostor vinařské galerie. Jednání starostky po celou dobu asistovala hlídka MP Mikulov. Celá záležitost byla následně dořešena v kompetenci obce Bavory. MP Mikulov v okolních obcích zasahuje v rámci veřejnoprávní smlouvy uzavřené mezi Mikulovem a konkrétními obcemi. Smlouva se týká zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku.

Další rušení nočního klidu řešila hlídka MP Mikulov v obci Pavlov dne 19. 9. 2015 v 00.30 hodin. Strážníky do obce přivolala majitelka nemovitosti naproti sousedící s hostinskou provozovnou s noční otevírací dobou. Oznamovatelka si stěžovala na hluk z nočního baru, když hosté otvírají dveře nebo jsou otevřena okna. Dále si stěžovala na noční provoz na předzahrádce zmiňovaného baru. Tyto okolnosti se mají neustále opakovat. Oznamovatelka se strážníků také ptala, zda pro provozovatele neplatí zavírací doba. Strážníci uvedli, že s provozovatelem baru již mluvili a že ten provede opatření, aby hosté používali zadní vchod, který nikomu nevadí. Ve věci provozu předzahrádky a provozní doby nočního baru strážníci oznamovatelku poučili, že tyto stížnosti musí adresovat na představitele obce Pavlov, kteří mohou vydat v obci nařízení, které bude regulovat provoz na předzahrádkách a dále bude určovat zavírací dobu provozoven. Rušení nočního klidu bylo vyřešeno v kompetenci MP Mikulov.

Dne 22. 9. 2015 v 16.55 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov na ul. Nová v Mikulově, kde se nacházely dvě silně podnapilé osoby, které se do místa svého bývalého bydliště neustále navracejí a pokoušejí se v domě ve společných sklepních prostorách přespávat! V podstatě se jedná o dva bezdomovce, kteří když jsou v podnapilém stavu, jsou velice hluční, vulgární a agresivní. Strážníci MP Mikulov mají s těmito osobami již svoje neblahé zkušenosti. Jediné co mohou v dané vypjaté situaci udělat, je převézt tyto problémové osoby k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Obě osoby 50letý občan Mikulova a jeho 41letá družka následně společně putovali do zmíněného zdravotnického zařízení. U muže strážníci naměřili 2,99 promile alkoholu, u ženy 3,56 promile alkoholu. Narušování občanského soužití a veřejného pořádku strážníci následně potrestali uložením blokových pokut.

Dne 25. 9. 2015 v 16.05 hodin přijala hlídka MP Mikulov od projíždějícího řidiče oznámení, že na komunikaci mezi Mikulovem a obci Milovice došlo k dopravní nehodě vozidla Škoda Octavia, při které mělo inkriminované vozidlo dostat smyk a z obou stran narazit do svodidel. Strážníci po dojezdu na místo DN zjistili, že řidiči vozidla se naštěstí nic vážného nestalo. 19letý řidič pocházející z obce Týnec pouze vykazoval známky utrpěného šoku. Provedená dechová zkouška na požití alkoholu byla u řidiče negativní. Strážníci na místě zabezpečili průjezdnost místa DN a na místo přivolali výjezd Policie ČR.

Dne 25. 9. 2015 v 18.00 hodin přijala MP Mikulov oznámení, že se v areálu nádraží ČD v Mikulově pohybuje podezřelá skupinka mladíků, u kterých je důvodné podezření, že po nádraží sprejují různé nápisy! Šetřením strážníků MP Mikulov se nakonec podařilo zkontrolovat dva mladíky a jednu dívku, kteří seděli již ve vlaku a čekali na odjezd. Všichni tři pocházeli z Mikulova. U mladíka r. 1998 strážníci zaregistrovali potřísněné prsty stříbrnou barvou. Posléze strážníci ještě zkontrolovali dalšího mladíka r. 1997, který byl v inkriminovanou dobu také na nádraží ČD. Tento šel nyní od nádraží ČR směrem přes sídliště nahoru. Jelikož byl tento mladík již pod dohledem operátora kamerového systému MP Mikulov, nebyl problém jej následně dodatečně dohledat. Mladík byl strážníky zkontrolován na ul. 22. dubna. Také on měl prsty od stříbrné barvy Zadržení mladíka byla pro strážníky trefa do černého, mladík se ke sprejování přiznal a také uvedl, že jeho kamarádi kontrolovaní ve vlaku se sprejování účastnili. Nově nastříkané nápisy ve vestibulu nádraží odpovídali barvě na prstech mladíků, MP Mikulov celý případ zadokumentovala a následně jej postoupila na Policii ČR, jelikož celá záležitost již vykazovala známky spáchání trestného činu.

Dne 30. 9. 2015 v 8.15 hodin prováděla hlídka MP Mikulov měření rychlosti projíždějících vozidel v lokalitě komunikace I/40. Strážníci vozidla, která překročila stanovenou rychlost, následně zastavovali na bezpečném místě u autobusové zastávky pod Mušlovem. V uvedenou dobu strážníci také zastavili osobní motorové vozidlo Mazda, které v danou chvíli řídila 28letá řidička pocházející z obce Novosedly. Této řidičce naměřil radar 114km/h, tam kde měla jet 70 km/h. Na žádost, aby předložila všechny potřebné doklady k řízení svého motorového vozidla, řidička strážníkům uvedla, že si ŘP zapomněla doma. Strážníci se však nenechali uchlácholit a uvedenou řidičku prolustrovali a zjistili, že této zastavené řidičce byl v minulosti vysloven zákaz řízení v období od 18. 7. 2015 do 18. 1. 2016. Celá záležitost byla následně ihned předána Policii ČR s podezřením ze spáchání trestného činu maření úředního rozhodnutí.

Dne 30. 9. 2015 v 15.20 hodin zaregistroval operátor kamerového systému MP Mikulov, že na ul. Na Hradbách u budovy Atria sedí na komunikaci osoba staršího muže, který evidentně potřebuje cizí pomoc. Operátor MP Mikulov následně zpětně zjistil, že tento 64letý muž vedl své kolo a z důvodu své zdravotní indispozice nezvládl další chůzi, kolo odhodil a posadil se na vozovku. Vyslaní strážníci indisponovanému muži poskytli první pomoc a zkontrolovali jeho momentální zdravotní stav. Po zjištění, že muž si na nic nestěžuje a jeho zdravotní stav je vyhovující, poskytli mu zasahující strážníci svoji asistenci na jeho cestě do místa bydliště. Z důvodu dobré místní znalosti strážníci věděli, o koho se jedná a kde má tento muž své bydliště. Za mužovou momentální indispozicí byla jeho podnapilost. Dechová zkouška u něj prokázala 2,20 promile alkoholu. Odhozené kolo samozřejmě putovalo za svým majitelem. Celá záležitost byla vyřešena důraznou domluvou v kompetenci MP Mikulov.

Za MP Mikulov zdraví strž. Radek Vážný

DSCN7964