Z bývalé hasičské zbrojnice by mohlo být kulturně společenské centrum s galerií a knihovnou

Budova bývalé hasičské zbrojnice v centru Mikulova už zeje bezmála dva roky prázdnotou. Zřídit zde farmářskou tržnici či budovu prodat se zatím nepodařilo. Vedení města má návrh, se kterým chce seznámit zastupitele na jejich mimořádném listopadovém zasedání.

Historický dům na ulici Svobody společně se zázemím by se mohl v budoucnu proměnit v kulturně společenské centrum s galerií moderního umění a knihovnou.

„V historickém domě by vznikl depozitář děl Mikulovského výtvarného sympozia „dílna" a stálá expozice soudobého umění z těchto sbírek vedená kurátorem. Městskou knihovnu chceme řešit přístavbou do dvora a propojit vše s možným budoucím parkem Na Doležalce. Takové kulturně společenské centrum by Mikulovu rozhodně slušelo a do města by přivedlo i novou turistickou klientelu, protože galerie by byla díky naší bohaté sbírce jednou z největších v republice," řekl starosta města Rostislav Koštial.

Samotné pojmenování instituce, kterou by provozovalo město, je zatím nejasné. Vše by také záleželo na tom, o jaké dotační zdroje na zřízení by se žádalo. V jednom má však starosta už nyní jasno a věří, že myšlenku většina zastupitelů podpoří.

Knihovna dnes sídlí v domě na ulici Brněnská a sousedí s domem, který město právě prodává. „Když vybudujeme zázemí pro novou knihovnu, tak dům, kde dnes sídlí, můžeme prodat a peníze reinvestovat do nové knihovny," řekl k úvaze starosta města.

Již dříve si město nechalo udělat odhad na sanaci historické budovy, kde byla roky hasičská zbrojnice. Je počítáno až s dvanácti miliony korun. Knihovna by se řešila přístavbou v pravém traktu a splňovala by moderní parametry včetně bezbariérového přístupu.

„Nápad je to skvělý, ta budova má obrovský potenciál," řekla vedoucí Městské knihovny Ilona Salajková. I ona se zapojí do přípravného týmu a řekne svou představu o tom, jak by měla budoucí knihovna vypadat.

Spojení galerie s knihovnou vidí jako ideální řešení i místostarosta Marie Leskovjanová, která je mj. předsedkyní kulturní komise. „Bylo by to skvělé místo pro pořádání besed a jiných zajímavých aktivit, galerie by byla místem, kde by se lidé pravidelně potkávali a celý komplex by žil," řekla.

O tomto návrhu na využití budovy bývalé hasičské zbrojnice budou mikulovští zastupitelé jednat na svém mimořádném zasedání 11. listopadu.

js

hasicka02