Proměny centra města posuzují odborníci

Na jaře letošního roku proběhla veřejná prezentace architektonických návrhů proměny centra města. Jak pokračují jednání a kdy budou známy výsledky, jakým směrem se bude rekonstrukce ubírat? To je jedna z otázek veřejnosti, kterou jsme poslední dobou zaznamenali.

Své návrhy předložily renomované architektonické kanceláře – Archstudio, Kuba&Pilař architekti, Atelier RAW a Desk Architekti. „Všechny čtyři návrhy jsme předali k odbornému posouzení a v nejbližší době budeme mít stanovisko. Zároveň jsme oslovili společnost Petra Parléře, která organizuje architektonické soutěže, aby všechny návrhy nezávisle posoudila. Rekonstrukce centra města je obrovská investice a my chceme mít více odborných stanovisek. Konečné řešení budou samozřejmě schvalovat zastupitelé, ale chceme, aby bylo co nejvíc podrobeno odbornému kvalifikovanému pohledu," řekl starosta města Rostislav Koštial.

Společnost Petra Parléře má v podtitulu: Vracíme městům paměť, půvab a krásu. Geniální architekt, sochař a řezbář Petr Parléř (1332–1399) patřil k německé rozvětvené umělecké rodině, která budovala klíčové stavby po celé Evropě. Petr byl nejnadanějším ze slavného rodu Parléřů a byl jedním z největších evropských umělců všech dob. Stal se hlavním nositelem specifického gotického stylu, vůdčí osobností stavebního umění čtrnáctého století ve střední Evropě.

Cena Petra Parléře je originální soutěž českých měst a architektů o nejzajímavější architektonické návrhy řešení veřejných prostranství, budov a interiérů ve veřejné správě. Soutěž poskytuje městům každoročně možnost získat profesionálně zpracovanou architektonickou studii na zvolené téma.

„Od jarního setkání s veřejností a představení projektů jsme jednali s řadou odborníků včetně restaurátora Jana Knorra a profesora Havliše z Masarykovy univerzity. Nyní čekáme na odborné stanovisko, se kterým seznámíme zastupitele," potvrdil starosta města Rostislav Koštial. O potenciálním vítězi nakonec rozhodnou zastupitelé a poté začne vedení města připravovat jednotlivé etapy realizace včetně hledání zdrojů financování.

js

radnice