IX. Podlahovy chirurgické dny v Mikulově měly zasloužený úspěch

Ve dnech 7.–8. října proběhly v Mikulově v prostorách hotelu Galant již IX. Podlahovy chirurgické dny s mezinárodní účastí a IX. interaktivní kongres hojení ran.

Tento ročník byl výjimečný tím, že poprvé došlo ke sloučení dvou podzimních tradičních chirurgických akcí z Brna a Ostravy a tím byl posílen kvalitativní faktor. V Mikulově se setkalo 294 odborníků, lékařů a zdravotních sester z šesti zemí Evropy.

Záštitu nad touto akcí převzala řada významných osobností včetně ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a starosty města Mikulova Rostislava Koštiala a ředitele společnosti Víno Mikulov Františka Drahonského.

Organizátorem setkání byly již tradičně Veletrhy Brno a.s. ve spolupráci s Českou chirurgickou společností ČLS JEP, Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity Brno, I. chirurgickou klinikou LF MU a FN u sv. Anny v Brně a Českou společností pro léčbu rány.

„Odborný program IX. Podlahových dní byl rozdělen do dvou dnů a osmi odborných bloků. Věnoval se aktuálním problémům v různých oblastech chirurgie, hrudní chirurgii, onkochirurgii, chirurgii pánevního dna a kolorektální oblasti, včetně varií, mj. řešení aktuálních otázek trestní odpovědnosti při poskytování chirurgické péče," řekl prezident kongresu Ivan Čapov.

Sympozium v Mikulově dopadlo dle ohlasů odborné veřejnosti, návštěvnosti, bohaté diskuse, i po společenské stránce skvěle. „Profesor Furák z Maďarska byl tak unesen krásami Mikulova a okolí, že další rodinnou dovolenou naplánoval do Mikulova," prozradil Ivan Čapov.

Jubilejní X. Podlahovy chirurgické dny se uskuteční opět v pohostinném Mikulově, a to v roce 2017.

js

dny lekari

Rostislav Koštial, starosta města Mikulov a Ivan Čapov, prezident kongresu při slavnostím zahájení. (archiv Ivan Čapov)