Guláše v Mikulově letos trhly rekord

Osmý ročník Pálavského gulášfestu lámal rekordy. V sobotu 24. října se v areálu hotelu Zámeček sešlo kolem osmi tisíc lidí, aby si pochutnali nejenom na guláších, ale i na mladém vínu, Moravském božolé. A že bylo z čeho vybírat. Úspěchu letošního ročníku nahrálo i slunečné počasí.

Největší gulášové akce na Moravě se účastnilo na čtyřiatřicet kuchařských týmů, které připravovaly nejenom klasický hovězí, ale i dančí, fazolový, květinový či československý guláš. „Některé týmy vařily i víc druhů gulášů a kotlů bylo určitě přes padesát," řekl organizátor a prezident Pálavského gulášfestu Josef Ševčík. Mnohé guláše byly vyjedené už pár hodin po uvaření. A ani pořadatelé nečekali, že bude o letošní gulášové slavnosti takový zájem. A to jak z řad návštěvníků, tak i stánkařů a soutěžících.

„Kvalita soutěžních gulášů je každým rokem na vyšší a vyšší úrovni. A letos porota udělila Řád zlaté vařečky za nejlepší guláš Pepito teamu z Malešovic za zabijačkový guláš. V soutěži o nejlepší stánek, kostým a náladu v týmu vyhráli Indiáni z jižních Čech, kteří oslnili nejen kostýmy, ale také veselou atmosférou v týmu," řekl spokojený Josef Ševčík. První místo v soutěži o největšího jedlíka gulášfestu získal tradičně Jaroslav Němec a Mistrovství České republiky v gůlaní sudů na čas vyhrál Petr Bláha z Milovic.

Letošní osmý ročník Pálavského gulášfestu lámal rekordy v duchu svého ročníku. Snědlo se na osm tisíc porcí guláše a vypilo se osm set lahví mladého vína.

js

gulsfest