Voříškiáda 2015: Psi jsou odrazem výchovy, nikoliv původu

Šestý ročník mikulovské Voříškiády je za námi. Organizátoři ze spolku 7 DNÍ se ji již definitivně letos rozhodli přesunout na zářiový termín a nikdo nelitoval, protože akci doprovázelo slunečné počasí. Voříškiáda probíhala jako každý rok v prostředí amfiteátru a pejsci soutěžili ve třech disciplínách: promenáda a rozhovor s moderátorem, poslušnost a předvádění dovedností a běh přes agility překážky. Doprovodný program zajistil klub Jumpingdogs Lednice, jehož členové přivezli agility překážky a pod vedením trenérky předvedli se svými pejsky tento sport, koordinaci a hlavně dovednost souznění člověka se psem.

Do soutěže se zapojilo třináct pejsků, kteří se opravdu předvedli v celé své kráse. Mezi nejzajímavější dovednosti, které jsme letos mohli obdivovat byly dogdancing neboli tanec se psem a originalita některých cviků pod vedením psovodů všechny mile překvapila. Další obdivuhodný kousek předvedl americký pitbull teriér jménem Black Jack, který představil disciplínu high jump – soutěž o skoku vysokém. „Black Jackova panička Marina zavěsila peška do výšky cca 150 centimetrů nad zemí a na povel vypustila svého pejska, který se zakousl do zavěšeného peška a držel své tělo jen zuby na peškovi po stanovenou dobu. Tato disciplína pobavila všechny přítomné, protože nikdo nic takového snad ještě neviděl," popsala ukázku pořadatelka Barbora Vítová. Během celé akce mohli všichni přítomní hlasovat o titul psího sympaťáka. Jaké překvapení však pro organizátory bylo, když byl počet hlasů po sečtení nerozhodný a titul si odnesli dva soutěžící, a to fenka Bella od Amálky Salajkové a pejsek Dusty Lukáše Dvořáka.

Pro porotu bylo hodnocení tohoto ročníku Voříškiády obzvlášť těžké, neboť kvalita povelů, různorodost dovedností a sehranost soutěžících byla výjimečná. Hlavní ceny v podobě pohárů, medailí a pamlsků pro psy si pak odnesli na třetím místě dvouletá fenka Můrka pod vedením paničky Ivany Konicerové z Brna, kdy sehranost této dvojice a preciznost předvedení všech cviků byla krásnou podívanou. Na druhé příčce se umístila stálá účastnice Veronika Baťková s pejskem Benjamínem z Kostic, kteří předvedli mnoho cviků z dogdancingu a zajímavých povelů. A první místo získalo třiapůlměsíční štěně huskyho Angee pod vedením Elišky Navrátilové z Moutnice, neobyčejně nadaný pejes, který i vzhledem ke svému nízkému věku zvládal naprosto bezchybně všechny povely a kousky z dogdancingu a porotu i všechny přítomné neskutečně nadchnul. Po celou dobu akce se amfiteátrem nesla příjemná nálada, klid a radost jak pejskařů, tak i jejich čtyřnohých kamarádů.

Organizátoři ze spolku 7 DNÍ touto cestou děkují všem soutěžícím i přihlížejícím za účast a povzbuzování, Mikulovské rozvojové za propůjčení zázemí amfiteátru a vybavení a klubu Jumpingdogs Lednice za ukázky sportu agility. „Velké díky patří také Zoomarketu Mikulov na ulici Nádražní, který věnoval ceny ve formě pamlsků pro pejsky do naší soutěže a mohli jsme všechny ocenit a motivovat do další práce s pejsky. Těšíme se zase za rok na podzim na dalším ročníku mikulovské Voříškiády," uzavřela úspěšný ročník Barbora Vítová. Fotky najdete ve fotogalerii na www.7dni-mikulov.cz .

Monika Gajdušková

IMG 8404

 

IMG 8411

IMG 8473

IMG 8595

 

IMG 8645