„Množí se nám případy kopírování parkovacích karet,“ říkají strážníci Městské policie

Ten, kdo chce parkovat v parkovacích zónách v centu města, musí mít buď parkovací kartu, nebo si zaplatit parkovné. První případ platí především pro obyvatele žijící v centru města a podnikatele mající zde svou provozovnu. Druhý pro návštěvníky a občany, kteří nebydlí v centru.

„Poslední dobou se nám množí případy okopírovaných parkovacích karet. Ty potřebují řidiči, aby mohli parkovat po Mikulově v parkovacích zónách. Od začátku roku jsme zaznamenali při naší kontrolní činnosti nejeden případ,“ říká zástupce velitele Městské policie Radek Vážný.

Strážníci tak upozorňují všechny řidiče, kteří v těchto parkovacích zónách parkují, že bude z jejich strany nekompromisně vyžadováno, aby byla parkovací karta ve vozidle viditelně vystavena za předním sklem vozidla. Parkovací lístky a parkovací karty budou muset být přístupné tak, aby strážníci mohli zvenčí všechny potřebné údaje správně překontrolovat.

Jedná se o RZ vozidla, určenou lokalitu, rok platnosti karty a ochranné prvky karty. „Různě částečně zastrčené karty a parkovací lístky nebudou tolerovány,“ říká razantně Radek Vážný a dodává: „Toto důrazné varování by si zvláště měli vzít k srdci majitelé motorových osobních vozidel, kteří třeba jen přemýšleli, jak by se platba parkovací karty dala obejít, nebo dokonce samotná karta zfalšovat.“

Městská policie bude tyto případy exemplárně řešit a následně i trestat! Toto protiprávní jednání lze kvalifikovat i jako úmyslný podvod. V blokovém řízení pak mohou strážníci na místě provinilci uložit blokovou pokutu do výše 5 000 korun. Ve správním řízení pak přestupci hrozí pokuta v řádech desetitisíců + náklady správního řízení 1 000 korun.

Poslední případ s falešnou a záměrně upravenou parkovací kartou, strážníci odhalili v pátek 25. března na ulici Husova. Na podezřelé vozidlo strážníci nejdříve nasadili blokovací zařízení, tzv. botičku, a podezřelou kartu vyfotografovali. Posléze celý případ řešili s místním osmatřicetiletým majitelem zaparkovaného motorového osobního vozidla. „Na místě se nám ke svému jednání přiznal s lítostí a následnou omluvou. Za podvodné jednání mu byla udělena bloková pokuta ve výši 2 000 korun.“

js

DSCN7964