Okénko Městské policie Mikulov - červenec 2021

Některé události MP Mikulov za měsíc červenec 2021

Dne 2. 7. 2021 v 12:48 hodin zaregistroval operátor městského kamerového systému, že na Náměstí právě dochází k incidentu, při kterém se vzájemně fyzicky napadali dva rozvášnění muži. Z uvedeného důvodu byla na místo výtržnosti okamžitě odeslána hlídka strážníků MP Mikulov. Strážníci následně zabránili pokračování konfliktu. Na místě samotném bylo dále zjištěno, že místnímu muži r. 1986 se nelíbilo jednání turisty ze Slovenska, proto se občan Mikulova rozhodl, že cizinci uštědří výchovnou lekci.  Při zpětném prohlížení kamerového záznamu bylo zjištěno, že procházející dvojice cizinců měla nejdříve „slovní přestřelku“ s místní procházející sourozeneckou dvojicí. Slovní urážky a vyhrožování následně gradovaly do nečekaného a zákeřného zezadu napadení odcházejícího turisty. Strážníci MP Mikulov posléze celé vzniklé přestupkové jednání proti občanskému soužití zadokumentovali a následně jej postoupili k dořešení místnímu správnímu orgánu.    

Dne 5. 7. 2021 v 20:30 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky oznámeno zákazníkem provozovny MOL Mikulov, že zahlédl, jak dva podezřelí muži odcizili v prodejně z regálu nějaké zboží a nyní se pohybují v lokalitě prodejny KIK Mikulov. Autohlídka MP Mikulov následně bleskově zareagovala a podezřelé muže strážníci zadrželi do několika minut. Oba kontrolovaní občané Hodonína r. 1982 a r. 1994 nijak strážníků nezapírali a odcizené zboží vytáhli z kapes kalhot. Hodnota lupu se pohybovala v ceně 170 Kč. Strážníci posléze oba muže donutili, aby odcizené zboží ihned vrátili do uvedené provozovny MOL. Strážníci si také uvědomili, že pochybnou dvojici již dneska jednou řešili na Náměstí, když se oba výtečníci pokoušeli lovit vhozené mince z kašny. Přestupkové jednání proti majetku strážníci MP Mikulov následně potrestali uložením pokut v příkazním řízení. Uložení pokut bylo také oznámeno do centrálního registru přestupků.

Dne 5. 7. 2021 v 14:52 hodin byla MP Mikulov požádána odpovědnou osobou Hotelu Ryzlink, aby strážníci MP Mikulov přijeli odchytit do areálu jejich hotelu neznámého hada asi 1. m dlouhého. Přivolaní strážníci na místě následně vyhodnotili, že se v tomto případě jedná o ukázkový exemplář neškodné užovky obojkové. Strážníci posléze užovku odborně odchytili a následně jí vypustili do bezpečného prostředí volné přírody, několik set metrů vzdáleného od jmenovaného hotelu.

Dne 6. 7. 2021 nejdříve v 23:10 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno občany Mikulova, že někde v blízkosti prostoru Workoutového hřiště někdo ruší noční klid hlasitými výkřiky! Posléze se přidalo oznámení v 23:45 hodin, že nějaký muž má fyzicky napadat u prodejny Tesco Mikulov dospělou ženu. Na místě taktéž spolu zasahovala se strážníky i hlídka PČR Mikulov. Zasahující policisté následně objevili hádající se mileneckou dvojici nedaleko od prodejny Tesco Mikulov. Na kamerových záznamech z městského kamerového systému bylo evidentní, jak kontrolovaný muž přítomnou ženu několikrát po sobě udeřil rukou do tváře! Dle následného šetření se mělo jednat o satisfakci za údajnou nevěru. Z důvodu, že podnapilý muž r. 1993 následně obrátil svoji agresivitu i proti zasahujícím strážníkům. Bylo nutno použít k jeho zkrocení i donucovací prostředky. Služebními pouty spoutaný muž byl následně převezen na policejní služebnu. Provedená dechová zkouška u zadrženého agresora následně odhalila jeho silnou podnapilost s naměřenými hodnotami 2,59 promile alkoholu. Stále agresivního muže převezli strážníci MP Mikulov k vystřízlivění raději na protialkoholickou záchytnou stanici. Lehce zraněnou dívku r. 1999 předali policisté jejím rodinným příslušníkům. Vzniklý incident byl MP Mikulov kvalifikován, jako důvodné podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Přestupkové jednání bylo posléze MP Mikulov po patřičném zadokumentování postoupeno k dořešení na místní správní orgán.  

Dne 13. 7. 2021 v 10:45 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno nešťastnou řidičkou z Prahy, že se právě procházela v mikulovské zámecké zahradě a když se náhodou podívala dolů na parkoviště, tak uviděla, že její zaparkované vozidlo právě poškodilo při odjezdu vozidlo zn. Mini Cooper. Uvedený Mini Cooper následně z místa právě vzniklé dopravní nehody v klidu odjíždí! Strážníci MP Mikulov oznamovatelce doporučili, aby celou událost ihned oznámila na Policii ČR – Břeclav oddělení šetření dopravních nehod. Operátor městského kamerového systému MP Mikulov posléze prohlédl několik záznamů z kamer a podezřelé motorové osobní vozidlo zn Mini Cooper černé barvy dohledal. Číslo z registrační značky Mini Cooperu bylo následně předáno Policii ČR, která celou událost šetřila, jako újezd od dopravní nehody.      

Dne 13. 7. 2021 v 17:30 hodin se osobně dostavila na MP Mikulov mikulovská řidička r. 1975 a se slzami v očích oznamovala strážníkům, že špatně parkovala v lokalitě ul. České. Za toto parkování měla na vozidle také nalepenu „předvolánku“ od strážníků MP Mikulov.  Co však pro ni bylo asi horší, tak byla reakce neznámého muže, který jí měl na místě parkování za její chybu následně hrubě urážet a napadat!  Celý vzniklý incident měl pak svoje pokračování ještě v 18:05 hodin. Do sporu mezi řidičkou a občanem r. 1974, kterého měla uvedená řidička omezovat svým nevhodným parkováním, se následně vložil i manžel napadené ženy r. 1971 a s údajným hulvátem si na místě parkování vůbec nebral žádném servítky. V podstatě se pak na místě incidentu vyskytovali hulváti hned dva. Naštěstí nakonec ke hrozící fyzické konfrontaci nedošlo, jelikož se na místo vrátila přivolaná hlídka MP Mikulov. Strážníci MP Mikulov v následujících dnech vyslechli všechny zainteresované strany a ze zjištěných okolností usoudili, že přestupkového jednání proti občanskému soužití se dopustili oba hlavní aktéři proběhlé hádky. Vzniklý incident byl posléze strážníky spravedlivě potrestán uložením příkazních pokut oběma zúčastněným mužům. Uložení pokut bylo dále také oznámeno do centrálního registru přestupků.   

Den 16. 7. 2021 byl pro sloužící strážníky dnem dopravních nehod. Mikulovští strážníci v těchto případech vždy spolupracují s výjezdovými jednotkami Integrovaného záchranného systému Jmk. Městští strážníci bývají také dosti často první na místě dopravní nehody a musí vykonávat spousty úkonů do příjezdu hlídek Policie ČR, hasičů, záchranářů z RZS.  V uvedený den na ně čekala první dopravní nehoda v čase 11:30 hodin, která se stala v křižovatce ul. Komenského a ul. Piaristů. Mladá nezkušená řidička r. 1995 asi podcenila funkčnost ruční brzdy svého vozidla Opel při zakázaném parkování u budovy České spořitelny. Při odcházení od zaparkovaného vozidla uvedená řidička jen zaregistrovala, že vozidlo začalo z nenadání couvat, prolítlo křižovatkou, zlikvidovalo sloupek s řetězy a při tom ještě stihlo přerazit dopravní značku! Ještě že v daný moment nejelo žádné vozidlo křižovatkou a nešel nikdo po chodníku. Ve 12:15 hodin se pak následně na stejném místě stala v průběhu vyšetřování první dopravní nehody, druhá dopravní nehoda. Podstatou vzniků druhé DN, byla asi lidská zvědavost. Zvědaví řidiči při „zírání na cizí neštěstí“ asi pozapomněli na své základní řidičské povinnosti a dostatečně se nevěnovali silničnímu provozu. První řidič vozidla Škoda musel znenadání přibrzdit a druhý řidič vozidla Škoda jedoucí za ním to nečekal a už byli oba v sobě. Takže přítomná hlídka dopravní policie měla na místě hned dvojitou práci. Dopravní nehoda v rámci hesla „do třetice všeho zlého“ pak vznikla na ul. Vídeňské, v křižovatce ve směru ke staré celnici v čase 15:00 hodin. V tomto případě opět mladá nezkušená řidička Fábie nedala přednost rychlému BMW. Výsledek-Fábie na odpis a nepojízdný BMW zakleslý v příkopě. V tomto případě došlo i na nějaká ta drobná zranění. Plynulost silničního provozu byla na místě vzniklé DN omezena a usměrňovala jí zde hlídka MP Mikulov až do 16:15 hodin. Celá záležitost byla dále opět v šetření PČR Břeclav.     

Své negativní zkušenosti s problematickým parkováním kamionů v celé lokalitě města Mikulov si strážníci opět potvrdili dne 18. 7. 2021. Celý incident vzniknul v čase 20:20 hodin, kdy bylo na MP Mikulov oznámeno občanem Mikulova, že za nádražím ČD neoprávněně parkují na odstavné ploše za zákazem vjezdu cizí kamiony. Řidiči těchto kamionů jsou navíc v podnapilém stavu a svým chováním mají narušovat veřejný pořádek. Přivolaní strážníci MP Mikulov se na uvedeném místě následně pokusili zkontrolovat čtveřici cizinců. Všechno by proběhlo standartně, kdyby se jeden podnapilý řidič nezačal chovat vůči zasahujícím strážníkům arogantně a následně i agresivně. Agresivita občana Ukrajiny r.1982 si nakonec vyžádala i použití donucovacích prostředků a převoz opilce na protialkoholickou záchytnou stanici v Brně. Celý incident měl pak dohru následující den. Strážníci na místě posléze uložili několik pokut za nerespektování dopravního značení. A na kamion nepřítomného řidiče, strážníci nasadili technický prostředek zabraňující odjezd vozidla („velkou botičku“). V 11:00 hodin následujícího dne se vrátil z „výletu“ odvezený řidič a vše chtěl se strážníky již ve střízlivém stavu v klidu dořešit. Také jej následně neminulo uložení pokuty za porušování dopravního značení. Dále si tento provinilec vysloužil od strážníků ještě navíc i další pokutu za přestupkové jednání proti veřejnému pořádku. Neuposlechnutí zákonné výzvy a znevažování úřední osoby při výkonu jejich pravomoci, se v tomto případě velmi nevyplatilo. A to k tomu musíte ještě připočítat poplatek za strávenou noc na protialkoholické záchytné stanici. 

Dne 19. 7. 2021 v 9:15 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno, že v lokalitě ul. Bardějovská v Mikulově se pohybuje po silniční komunikaci zraněný pták – dravec!  Přivolaní vyškolení strážníci MP Mikulov následně zraněného ptáka bezpečně odchytili za použití certifikovaných odchytových pomůcek. Zraněné mládě poštolky strážnici předali posléze do rukou zkušeného ornitologa. Dravec následně putoval na zotavenou do záchranné stanice.

Dne 21. 7. 2021 v 00:35 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov na Náměstí v Mikulově v provozovně U zajíce. Podstatou rušení nočního klidu byla hlasitá živá hudba, která se linula z dvorku provozovny do celého okolí. Stížnosti občanů Mikulova na tuto provozovnu se začínají v poslední době množit, takže strážníci MP Mikulov přecházejí od domlouvání k ukládání pokut. Zodpovědnému personálu provozovny byla tedy za narušování veřejného pořádku uložena pokuta příkazem na místě, jelikož v době kontroly již 35 minut byla doba nočního klidu. V Mikulově platí obecně závazná vyhláška, která v některých dnech posunuje začátek doby nočního klidu na pozdější hodinu. Uložení pokuty bylo dále také nahlášeno do centrálního registru přestupků.

Dne 23. 7. 2021 v 10:30 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno zodpovědným všímavým občanem Mikulova, že na ul. Erbenova parkuje již několik dní cizí osobní motorové vozidlo a kolem tohoto vozidla se vyskytuje podezřelý neznámý muž, věk kolem 50let. Mikulovští strážníci z důvodu oznámení podezřelé události parkující vozidlo zkontrolovali a při tom zaregistrovali, že ve vozidle je velký nepořádek a je evidentní, že ve vozidle někdo dlouhodobě přespává. Lustrací podezřelého vozidla strážníci následně zjistili, že vozidlo je evidováno na osobu muže r. 1967 z Příbrami, po kterém je v současnosti vyhlášeno Policií ČR celostátní pátrání. Strážníci se posléze soustředili na lokalitu kolem parkujícího vozidla a podezřelou osobu zde ještě téhož dne v dopoledních hodinách zadrželi. Podezřelý muž byl zasahujícími strážníky na místě omezen na osobní svobodě a následně byl bezodkladně ihned převezen na policejní služebnu Policie ČR-Mikulov.

Dne 26. 7. 2021 v 17:45 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov ve hřbitovním parku od ul. Brněnské a poskytovali zde první pomoc vážně zraněnému místnímu bezdomovci r. 1977. Uvedený mikulovský spoluobčan si v silně podnapilém stavu chtěl asi ulehnout a lavičku, ale tento tah mu jaksi nevyšel a on upadl obličejem přímo na tvrdou dlažbu chodníku. Po ošetření krvácivého zranění v obličeji, byl zraněný muž převezen sanitou RZS Jmk na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi. Podobný případ se silně podnapilou občankou Mikulova řešili strážníci MP Mikulov i následující den 27. 7. 2021 v 17:10 hodin na ul. Nová v Mikulově. Tento případ se naštěstí obešel bez zranění osoby. Podnapilá žena r. 1969 se zasahujícími strážníky nebyla ani schopna sama spolupracovat. Z důvodu, že mikulovští strážníci neměli žádnou jinou možnost, bylo posléze rozhodnuto o převozu uvedené bezvládné silně podnapilé ženy na protialkoholickou záchytnou stanici v Brně. Záležitost byla následně vyřešena v kompetenci MP Mikulov.         

Zpracováno do 31. 7. 2021. Za MP Mikulov zdraví strž. Vážný Radek