Okénko Městské policie Mikulov - červenec 2024

Některé události MP Mikulov za měsíc červenec 2024

Začátkem měsíce červenec bylo na MP Mikulov opakovaně nahlašováno občany Mikulova, že v nájemním městském domě na Náměstí dochází k narušování klidného sousedského soužití. Podstatou stížností mělo být venčení psa ve dvorním traktu uvedeného domu. Bohužel po tomto venčení psa měly vždy zůstávat na dvorku neuklizené psí exkrementy. Jedna ze sousedek r. 1976 následně neunesla své marně opakované výtky vůči majiteli psa a posléze vzala právo do svých rukou. Jednoduše zanechané psí exkrementy posbírala a zanesla je sousedovi na rohožku před vstupní dveře bytu.  Samozřejmě tato pomsta se majiteli psa r. 1980 nelíbila a celou záležitost dále řešil s mikulovskými strážníky. Následně vyšlo najevo, že psí exkrementy se mu na rohožce neobjevily poprvé. Dotyčný soused na svoji obhajobu uváděl, že on si po svém psovi vždy uklízí a že výkaly můžou být i od jiných psů. Oslovená sousedka se k „pomstě“ strážníkům následně dobrovolně přiznala a uvedla, že klidně půjde kvůli sousedovi do sporu řešeném v přestupkové komisi. Strážníci MP Mikulov se posléze od obou aktérů dozvídali, že venčení psa je jen jedním z uváděných vzájemných problémů. Podstatou stížností mělo být také opakované rušení nočního klidu a páchání dalších schválností! Strážníci MP Mikulov opakované stížnosti prošetřili a dále celou záležitost písemně zpracovali a zadokumentovali. Nyní bude nahlášená událost postoupena k posouzení na MěÚ Mikulov k věcně příslušnému správnímu orgánu. Strážníci MP Mikulov protiprávní přestupkové jednání kvalifikovali, jako narušování občanského soužití.   

Neukáznění cyklisté jsou poslední dobou velkým regionálním problémem! Městská policie Mikulov na tento i v Mikulově problémový nešvar reagovala opakovanými celodenními dopravně bezpečnostními akcemi, kdy se speciálně určená autohlídka mikulovských strážníků věnuje přednostně právě těmto uvedeným nezodpovědným cyklistům. V Mikulově se zejména jedná o neoprávněnou jízdu po chodníku a do protisměru v lokalitách ul. Piaristů, Brněnské, Koněvova, Česká a také i v pěší zóně na Náměstí. Strážníci při těchto akcích evidují i několik desítek přestupců během jednoho dne. Strážníci drobnější provinění cyklistů kárají napomínáním a domluvou. Ve vážnějších případech je přistupováno i k ukládání příkazních pokut. Samostatnou kapitolou je pak jízda cyklistů pod vlivem alkoholu. Jízda cyklistů pod vlivem alkoholu je vždy dopravním přestupkem, na rozdíl od řidičů motorových vozidel, kdy podnapilost nad 1 promile alkoholu již naplňuje skutkovou podstatu pro spáchání trestného činu. Jednoho takového „ovíněného“ cyklistu potkala běžná autohlídka mikulovských strážníků dne 5.7.2024 v čase 18:30 hodin na ul. Piaristů. Cyklista veterán si klidně jel „neohroženě“ uprostřed silniční komunikace do protisměru a při tom bohužel pro něj následně „narazil“ na projíždějící strážníky. Na zapnuté modré majáky a pokyny zasahujících strážníků nijak nereagoval a klidně služební policejní auto objel a ujížděl směrem na cyklostezku za nádržím ČD. Strážníci MP Mikulov se posléze ihned vydali ujíždějícího cyklistů stíhat. V prostoru okružní křižovatky u prodejny Billa sledovaný cyklista vážně ohrožoval BESIP a také jeho riskantní styl jízdy něčemu napovídal. Cyklista dokonce na zasahující strážníky pokřikoval, že nemá důvod jim zastavovat, takže musel vědět, že jej hlídka pronásleduje! Senior jel na elektrokole, takže jeho jízda byla docela svižná a jeho kličkování před strážníky slavilo z počátku ještě úspěch. Následně však došel veteránovi asi dech, kdy své elektrokolo odhodil a schoval se před strážníky na parkoviště u areálu GG za parkující vozidla. Strážníci muže zastihli ležícího za jedním se zaparkovaných vozidel. Obavy z policejní kontroly měly pak své zákonité vysvětlení. Provedené dechové zkoušky na alkohol byly samozřejmě pozitivní. Stoupající hodnoty 1, 53 promile a respekt. 1,63 promile naměřeného alkoholu v dechu nezodpovědného řidiče jednoznačně nasměrovali k řešení u správního orgánu! Zadržený muž ze Zlína r. 1953 si potom sice „sypal popel na hlavu“ a strážníkům se za své chování omlouval, ale to již mu nebylo nic platné. Další jízdu na kole mu strážníci nedoporučili a pozvali si ho následující den na služebnu k zápisu o podaném vysvětlení. Po zadokumentování přestupkového provinění, byla celá záležitost postoupena MP Mikulov na MěÚ Mikulov k posouzení na věcně příslušný správní orgán.       

Dne 9. 7. 2024 v čase 9:55 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky nahlášeno občanem Mikulova, že se mu na dvoře jeho domku na ul. 1. května vyskytuje velký had. Asi se bude jednat jen o užovku, ale on by jí nechtěl nijak ublížit.  Přivolaní strážníci po dojezdu na místo zjistili, že se skutečné jedná a krásný velký exemplář užovky obojkové. Had sice nebyl nebezpečný, ale jeho výskyt na soukromém pozemku by mohl být pro něj samotného osudovým. Mikulovští strážníci užovku následně odborně a bezpečně odchytili a následně ji převezli do lokality u Spáleného kopce v Mikulově, kde byla bezpečně vypuštěna do volné přírody. Obdobný případ byl mikulovským strážníkům také nahlášen dne 19. 7. 2024 v čase 14:45 hodin. Tentokrát se jednalo o lokalitu ul. Žižkova a opět se jednalo o dvorní trakt nemovitosti. Strážníci užitečnou užovku obojkovou bezpečně odchytili a odvezli ji do lokality poblíž vody, kde byl had posléze vypuštěn do volné přírody.   

Dne 15. 7. 2024 v čase 14:45 hodin pomáhali příslušníci Policie ČR svým rakouským kolegům při přeshraničním pronásledování ujíždějícího osobního motorového vozidla. Podezřelý cizinec následně po přejetí hranice nezvládl své vozidlo a havaroval s ním v průmyslové oblasti v Mikulově. Podezřelý řidič se posléze pokusil z místa utéct, ale při tom spadl ze střechy průmyslového objektu a zranil se! Zasahující policisté poskytli zraněnému cizinci první pomoc, poté putoval podezřelý pachatel do nemocnice. Následně bude podezřelý muž předán rakouské policii. Strážníci MP Mikulov v rámci celého policejního zásahu na místě spolupracovali se zasahujícími hlídkami Policie ČR.

Dne 18. 7. 2024 v čase 13:15 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov v prostoru parkoviště před vstupem do areálu lomu v Mariánském mlýně. V celé záležitosti se jednalo o nebezpečně se chovajícího psa, který se zde volně potuloval před vstupem do přírodního koupaliště a obtěžoval zde návštěvníky lomu. Strážníci se pokusili psa bezpečně odchytit, ale pes byl velmi vyplašený. Následně byl na místě dohledán majitel psa, kdy bylo zjištěno, že pes unikl ze zaparkovaného karavanu přes otevřené okýnko v autě. Možná si tak uvedený pes zachránil život, jelikož v „rozžhaveném“ zaparkovaném autě skutečně hrozila nejmíň újma na zdraví! Mikulovští strážníci litevského turistu r. 1993 posléze dořešili v kompetenci MP Mikulov.  

Dne 19. 7. 2024 v čase 18:00 hodin probíhal na Náměstí v Mikulově tradiční festival „Národy Podyjí“.  Při velké návštěvnosti bezplatné kulturní akce se na Náměstí také ve velkém počtu vyskytovaly místní nepřizpůsobivé osoby. Uvedené osoby na místě následně ve velkém konzumovaly přinesené alkoholické nápoje z plastových lahví a shlukovaly se do diskusních kroužků. Když aktivita těchto sledovaných osob začala stoupat a jejich chování se již začalo vymykat běžné slušnosti, museli mikulovští strážníci jejich nevhodné chování nějak eliminovat.  Někteří oslovení „bezdomovci“ si dali říct a z centra města se přesunuli do jiné lokality. Bohužel někteří jedinci museli být následně dokonce předvedeni ke zklidnění na blízkou služebnu MP Mikulov. Neurvalé chování bylo strážníky kvalifikováno, jako hrubé narušovaní veřejného pořádku, za které si předvedený místní občan r. 1959 „vysloužil“ od zasahujících strážníků na místě uloženou citelnou příkazní pokutu. Hlavní komplikující okolností vniklých problémů byla silná alkoholová podnapilost některých kontrolovaných jedinců.  

Dne 20. 7. 2024 v čase od 15:45 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno, že v problémové křižovatce komunikace I 52 směrem na obec Březí došlo opět k vážné dopravní nehodě! Zasahující strážníci MP Mikulov na místě samotné nehody zjistili, že při srážce dvou osobních motorových vozidel došlo na místě také ke zranění některých přepravujících se osob. Současně se na místo také dostavil mikulovský zásahový výjezd HZS JMK a také výjezd ZZS JMK. Strážníci na místě posléze spolupracovali s přítomnými složkami IZS JMK, kdy na místě zabezpečovali usměrňovaní BESIP. Vzniklou dopravní nehodu posléze dořešila přivolaná hlídka Policie ČR.  Hlídka MP Mikulov na místě samotném ukončila svou činnost v čase 17:05 hodin.

Dne 22. 7. 2024 v čase 13:14 hodin zaznamenal operátor městského kamerového systému MP Mikulov, že v okružní křižovatce u prodejny Billa Mikulov došlo k částečnému zablokování křižovatky projíždějícím odtahovým vozidlem, který měl na přívěsu naložený nepojízdný karavan.  Z uvedeného důvodu byla na místo ihned odeslána hlídka MP Mikulov. Strážníci na místě posléze usměrňovali BESIP a spolupracovali s osádkou odtahového vozidla. Závada na dotyčném vozidle byla následně odstraněna v čase asi 14:30 hodin, a to i díky aktivitě mikulovských strážníků. Poté byl normální provoz strážníky na místě obnoven a plynulost silničního provozu se znovu stabilizovala.

Dne 21. 7. 2024 v čase 9:55 hodin zaregistrovala projíždějící hlídka MP Mikulov, že v lokalitě ul. Vrchlického došlo k poškození dopravní značky IP10a (slepá ulice). Následným šetřením MP Mikulov bylo zjištěno, že k poškození dotčené dopraví značky došlo předešlý den 20. 7. 2024 v čase 12:42 hodin. Poškození DZ zavinil řidič osobního motorového vozidla Mazda s českou RZ.  Strážníci MP Mikulov se posléze dotazovali u správce komunikace a také u Policie ČR, zdali s nimi byla dopravní nehoda řešena. Po zjištění, že nikoliv, byla celá událost strážníky posouzena, jako úmyslný újezd od dopravní nehody. Nyní bude mít řidič vozidla, občan Mikulova r. 1972 co vysvětlovat vyšetřujícím orgánům Policie ČR. Strážníci MP Mikulov v celé záležitosti jen polemizují, že kdyby od spáchané DN ujel neznalý cizí turista, tak to pochopí. Místní občan, ten by snad už měl vědět, že Mikulov je pod důkladným dohledem preventivních kamer.    

Dne 24. 7. 2024 v čase 20:33 hodin si při kontrolní činnosti mikulovští strážníci všimli na ul. Pavlovské v Mikulově podezřelé osoby mladého muže, který právě maloval své grafiti na odpadkový koš! Konkrétně se jednalo o lokalitu vedle sochy svatého Jána. Mladík se následně po spatření strážníků dal na zběsilý úprk, což v podstatě znamenalo přiznání, že dělal něco nekalého. Bohužel pro něj, dotyčný mladík byl asi trochu pomalejší, jelikož ho jeden ze strážníků následně dostihnul. Ješitnost mladíka následně gradovala, jelikož uváděl, že ho strážníci chytili, protože mu vypadl z kapsy jeho mobilní telefon a on se pro něj vracel. Zadržená osoba nejdříve zapírala, ale posléze se ke svému protiprávnímu jednání pod tíhou důkazů přiznala. V podezřelé osobě strážníci následně zjistili občana Moravského Krumlova r. 1998.Zadrženou osobu strážníci MP Mikulov posléze předali k dalšímu šetření přivolané hlídce Policie ČR.    

Dne 28. 7. 2024 v čase 17:42 hodin zaregistroval mikulovský strážník momentálně toho času v civilu (mimo pracovní dobu), že v prostoru kruhového objezdu u prodejny Billa Mikulov se pohybuje podezřelý muž, který má snahu fyzicky kolabovat! Z uvedených důvodu byla následně kontaktována i hlídka sloužících strážníků MP Mikulov. Přivolaní strážníci kolabující osobě posléze poskytnuli první pomoc. Cizinec uváděl, že byl i v bezvědomí a je mu stále velmi špatně. Následný výjezd zdravotnických záchranářů ze ZZS JMK si kolabujícího muže od strážníků převzal, kdy bylo rozhodnuto, že zjištěný občan Běloruska r. 1972 bude převezen sanitním vozem na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi. Postřehem strážníků bylo konstatováno, že zjištěný řidič parkujícího kamionu si svůj zdravotní stav nejspíše přivodil svým nadměrným popíjením alkoholických nápojů.  

Zpracováno do 31. 7. 2024                    

Za MP Mikulov zdraví
strž. Radek Vážný