Okénko Městské policie Mikulov - červen 2024

Některé události MP Mikulov za měsíc červen 2024

Dne 3. 06. 2024 v čase 13:00 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov společně s odpovědnými zaměstnanci městské společnosti Tedos Mikulov s.r.o. v nájemním domě na ul. Vídeňská. V celé záležitosti se jednalo o podezření z neoprávněného odběru elektrické energie ze společných prostor v uvedeném domě. Kontrola v dotčeném bytě následně důvodné podezření posléze i potvrdila. Neoprávněnou a nebezpečnou „elektro-přípojku“ na místě následně odpojili fundovaní elektrotechnici. Celá událost byla na místě zadokumentována přítomnými strážníky MP Mikulov. Ve zjištěném skutku bylo spatřováno úmyslné protiprávní jednání proti majetku. S nájemcem bytu, občanem Mikulova bylo následně zahájeno výpovědní řízení o ukončení nájemní smlouvy, a to z důvodu hrubého porušení sjednaných podmínek. Momentálně nepřítomný manžel nájemkyně bytu r. 1983 bude nyní následně čelit vyšetřování, a to z důvodu neoprávněného obohacení, jelikož zhotovení a zapojení neoprávněné elektro-přípojky měla provést jeho osoba. Po nezbytném odborném vyčíslení vzniklé škody bude dále rozhodnuto, zda se bude jednat „pouze“ o přestupkovou záležitost, nebo bude incident řešen v trestněprávní rovině, jako spáchání trestného činu. 

Dne 3. 06. 2024 v čase kolem 15:00 hodin „řádila“ nad Mikulovem a v jeho blízkém okolí silná bouřka. Nebezpečnou bouřku doprovázel vydatný přívalový liják! Na mnoha místech po Mikulově pak následně vznikaly nouzové situace, kdy protékající dešťovou vodu nestíhala jímat dešťová kanalizace. Snad nejvíce problematickým místem v danou dobu v Mikulově byla lokalita v oblasti ul. České u objektu areálu Hotelu Galant. Protékající podzemní potok se během krátké chvíle změnil v divokou řeku, která dokonce vytlačovala litinové poklopy kanalizace ze svého usazení. Přítomní zasahující strážníci MP Mikulov byli následně na místě nuceně usměrňovat BESIP. Dále se na místo zásahu také dostavilo několik výjezdových jednotek, jak dobrovolných, tak i profesionálních hasičů, jelikož bylo nutno odčerpávat záplavovou vodu z několika objektů. Samotná záchranářská akce posléze trvala skoro do 17:00 hodin.  

Dne 11. 6. 2024 zasahovali strážníci MP Mikulov hned dvakrát proti místním nepřizpůsobivým spoluobčanům. V celé záležitosti se jednalo o pomoc silně podnapilým osobám (které mnohdy o to ani nestojí) a zabezpečení veřejného pořádku v centru Mikulova.  Nejdříve v čase 16:30 hodin strážníci MP Mikulov zasáhli u Dietrichsteinské hrobky, kdy bylo nutno z veřejného prostoru odvézt místního občana r. 1977, který byl zcela alkoholově indisponovaný, ležel na dlažbě a nebyl absolutně schopný se sám pohybovat! Jeho spoluhodovníci ho před tím opustili ve chvíli, když jim asi došlo krabicové víno. Strážníci následně bezvládné osobě poskytli první pomoc a s „nadýchanou“ diagnózou 3,4 promile alkoholu posléze dotčeného nešťastníka převezli na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Na dalšího uniklého opileckého kumpána pak došlo v následující čas 19:40 hodin. Podnapilý muž r. 1969 se před mikulovskými strážníky schoval do zastřešeného altánu před kinem na ul. České. Zde však svůj alkoholový stav nezvládl a zůstal na daném místě bezvládný ležet!  Dechová zkouška u něj prokázala 3,77 naměřených promile alkoholu. Také tato osoba posléze putovala na protialkoholní záchytnou stanici. Uváděná situace u Dietrichsteinské hrobky opět se stejnou osobou se pak také opakovala i dne 20. 6. 2024. v čase 13:45 hodin. V daný čas zde také natáčeli reportáž pracovníci České televize a náš uvedený spoluobčan nebyl schopný pro svoji silnou podnapilost sám z místa odejít. Z uvedeného důvodu museli strážníci opět přistoupit k převozu podnapilé osoby na protialkoholickou záchytnou stanici.  

Kuriozních odchyt prováděli strážníci MP Mikulov dne 11. 06. 2024 v čase 15:20 hodin v Mikulově, v lokalitě ul. Bezručova. V celé záležitosti se jednalo o nahlášený výskyt papouška, který měl poskakovat na chodníku před domem. Přivolaní strážníci po dojezdu na nahlášenou adresu zjistili, že uvedeným papouškem je šeda korela se žlutým zbarvením hlavičky. Korela byla docela ochočená a nechala se následně bezpečně odchytit.  Strážníci MP Mikulov posléze odchyceného ptáka předali do následné péče místnímu mikulovskému chovateli.  

Dne 11. 06. 2024 v čase 11:35 hodin řešili strážníci MP Mikulov nahlášené údajné vandalství, které se mělo odehrát v lokalitě za ul. Zlámalovou. V celé záležitosti se jednalo o poškození nově zrekonstruovaného místa – opravený křížek s lavičkou a vysazenými stromy. O uvedené místo se dobrovolně starají členové místního Muzejního spolku. Strážníci MP Mikulov byli v uvedený čas obeznámeni, že v uvedené lokalitě mají probíhat stavební práce s pohybem nadměrné automobilové nákladní techniky k soukromému pozemku. Z uvedené důvodu strážníci okamžitě zkontrolovali uvedené místo, kdy bylo zjištěno, že došlo k rozježdění udržované travnaté plochy. Přítomní strážníci posléze dohledali obsluhu nadměrné techniky a celou událost s nimi řešili. Kontrolovaný řidič uznal svoji chybu a na svoji obhajobu uváděl, že na označené místo se nedalo dostat jinak. MP Mikulov nakonec kontaktovali mikulovskou občanku, která byla objednavatelem stavebních prací, kdy jí byla zdůrazněna odpovědnost a povinnost uvést místo do původního stavu. Celá záležitost je dále v řešení a pod kontrolou MP Mikulov.

Dne 14. 06. 2024 v čase 20:50 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky nahlášeno, že v lokalitě ul. Rep. obrany v Mikulově právě popojíždí žlutý kamion, který při těchto manévrech také poškodil několik instalovaných dopravních značek. Operátor městského kamerového systému MP Mikulov posléze dohledal, že označený kamion právě popojíždí na parkovišti u prodejny Billa Mikulov. Vyslaná autohlídka MP Mikulov následně podezřelé nákladní vozidlo na parkovišti zastavila a na místě byl dále také zkontrolován běloruský řidič r. 1969. Kontrolovaný řidič se demolování dopravního značení údajně nebyl vědom. Na samotném kamionu strážníci dohledali stopy, které dokazovaly střed vozidla s dopravním značením. Z důvodu zavinění dopravní nehody běloruským řidičem byla celá záležitost MP Mikulov ihned oznámena na Policii ČR. Strážníci kontrolovaného řidiče následně předali přivolané dopravní hlídce PČR Břeclav.

Dne 16. 6. 2024 v čase 16:30 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov na ul. Vrchlického, kde došlo k poranění místního občana r. 1977, který si při samovolném pádu způsobil krvácivé zranění na hlavě. Strážníci zraněné osobě poskytli první pomoc a na místo následně přivolali zdravotnický výjezd ZZS JMK. Zraněná osoba byla posléze převezena sanitním vozem do nemocnice v Břeclavi. Podobný případ se odehrál také i dne 17. 06. 2024 v čase16:00 hodin Tentokrát se jednalo o samovolný pád místní ženy r. 1957, která upadla na Náměstí při venčení svého pejska. Uvedená žena se taktéž zranila krvácivě v obličeji a v prvotní fázi ji pomohli kolemjdoucí svědci. Následně byl na místo také přivolán zdravotnický výjezd ZZS JMK, který ženu převezl na odborné vyšetření do nemocnice v Břeclavi. Strážníků následně na místě zůstala starost o náhle „osiřelého“ pejska. Pejska strážnici posléze zabezpečili a umístili jej do záchytných kotců MP Mikulov. Pes byl posléze předán ještě téhož dne ve večerních hodinách rodinným příslušníkům ženy.

Koncem měsíce června převáželi strážníci MP Mikulov hned dvakrát po sobě také dva místní nepřizpůsobivé spoluobčany na protialkoholní záchytnou stanici v Brně. Jednalo se o osoby, které byly v tak silně podnapilém stavu, že se nemohly ani sami postavit na vlastní nohy! Dále tyto osoby také narušovaly veřejný pořádek svým nevhodným chováním vůči druhým lidem. Také jejich hygienický stav nebyl zrovna společensky únosný na vysedávání na lavičce v centru města. Dne 20.6.2024 v čase 13:45 hodin byl odvezen do Brna místní občan r. 1977  a dne 28.6.2024 v čase 13:00 hodin byl odvezen druhý občan r. 1964. Strážníci MP Mikulov většinou řeší uvedeným způsobem jen ty nejhorší situace a odvoz na protialkoholní „záchytku“ volí až v krajní nouzi. Většina „nepřizpůsobivých“ strážníky ihned poslechne a z kontrolovaného místa v klidu (s remcáním) odejde. Obě situace byly dořešeny v kompetenci MP Mikulov. Náklady na pobyt ve zdravotnickém zařízení si musí hradit samotní „pacienti“.  

Dne 21. 6. 2024 v čase 23:25 hodin byl na MP Mikulov telefonicky nahlášen vážný incident, který se právě odehrával v jednom rodinném domku na ul. 1. května v Mikulově. V celé záležitosti se jednalo o rodinnou hádku, která nakonec vyústila k vážnému vyhrožování, při kterém měl být použit i velký kuchyňský nůž! Přivolaní strážníci MP Mikulov vstoupili do domu a zabezpečili místo činu. Následně byla na místo v součinnosti přivolána také hlídka Policie ČR, která si po příjezdu na místo celou dramatickou situaci od strážníků ihned převzala. Podezřelá osoba byla dále bezpečně zajištěna. Hlavním spouštěčem konfliktu bylo nelegální popíjení alkoholu nezletilou osobou.

Dne 23. 6. 2024 v čase 16:35 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov  v prodejně Lidl Mikulov. V nahlášené záležitosti bylo na místě následně zjištěno, že ostraha prodejny právě zadržela podezřelou pachatelku krádeže alkoholu v hodnotě 140 Kč. Podezřelá pachatelka r. 1998 původem ze Vsetína nebyla mikulovským strážníkům vůbec neznámá, jelikož již v minulosti tuto osobu strážníci řešili za podobné protiprávní jednání. Dále se také strážníci na místě dozvěděli od personálu prodejny, že problémová osoba odcizila v prodejně stejnou láhev alkoholu v hodnotě 140 Kč také dne 21. 6. 2024. Strážníkům se posléze potvrdilo, že se vlastně jedná o zlodějku specialistku, která se zaměřuje na pořád stejný sortiment zboží – Tuzemák. Spáchané krádeže zboží byly strážníky kvalifikovány, jako dokonané přestupky proti majetku. Přestupkové jednání bylo dále dořešeno v kompetenci MP Mikulov a správního orgánu.

Nestandartní narušování veřejného pořádku řešila MP Mikulov dne 23. 6. 2024 v čase 00:30 hodin v obci Novosedly. V uvedených Novosedlech toho dne a noc právě probíhala plánovaná a nahlášená vinařská akce „Otevřené sklepy“. V uvedený čas přijala MP Mikulov opakované telefonické oznámení od naštvaného turisty, že on je ubytovaný v kempu na penzionu a v uvedeném penzionu probíhá na terase hlučná diskotéka! On by se rád vyspal po náročném dni, jelikož koštování vína ho velice unavilo a ráno v brzkých hodinách chce i s přáteli z Novosedel odjet. Přivolaní strážníci následně v Novosedlech jednali s provozovatelkou penzionu r. 1965, která uváděla, že nahlášené stížnosti nechápe, jelikož všechny návštěvníky na pořádanou oslavu upozorňovala a také je i zvala. Následně  uváděla, že případnou reklamaci nespokojeného hosta je ochotna vyřešit kladně v jeho prospěch. Rušení nočního klidu bylo strážníky následně dořešeno s majitelkou penzionu v kompetenci MP Mikulov. Kontrolovaná provozovatelka uváděla, že akci ztiší a pomalu již budou končit. Provozovatelka penzionu jenom podotkla, že kdyby si stěžovali místní občani, tak to pochopí, ale vinařští turisté, tak to je paradox.  MP Mikulov zasahuje v obci Novosedly na základě uzavřené veřejnoprávní smlouvy a výjezd MP Mikulov je vždy zpoplatněn obcí Novosedly smluvní částkou.

MP Mikulov v měsíci červnu 2024 také prováděla dvě „záchranné mise“, kdy se jednalo o záchranu volně se vyskytujícího divokého ptáka. Vždy se jednalo o katastrální území Mikulova. Strážníci MP Mikulov jsou odborně vyškolení a základně vybavení na odchyt synantropních zvířat žijících v blízkosti člověka.  První případ se odehrál dne 25. 6. 2024 v čase 14:30 hodin. Toho dne bylo mikulovským strážníkům nahlášeno, že v areálu zámku se pohybuje asi indisponovaný rorýs, který potřebuje pomoc. Strážníci následně zmíněného ptáka vyhledali, kdy posléze usoudili, že rorýs je pouze unavený. Rorýse strážníci odchytili a po nějakém čase ho vypustili do volné přírody. Druhý případ se odehrál zase dne 29. 6. 2024 v čase 19:50 hodin. Tentokrát se jednalo o mladou poštolku, která poskakovala kolem kašny v zámecké zahradě. Zasahující strážníci vystrašeného dravce bezpečně odchytili a umístili jej do klece na služebně MP Mikulov. Posléze byla kontaktován zástupce  záchranné stanice v Rajhradě, který se o mladou poštolku dále postaral. 

 

 

Zpracováno do 30.6.2024   
                     
Za MP Mikulov zdraví
strž. Radek Vážný