Okénko Městské policie Mikulov - září 2024

Některé události MP Mikulov za měsíc září 2024

Dne 1. 9. 2024 v čase 06:49 hodin zaregistrovali strážníci MP Mikulov výskyt podezřelého mladíka v lokalitě ul. Pavlovské v Mikulově. Uvedený mladík byl podezřelý z důvodu, že šel zcela bosý jen v ponožkách a na těle měl zaschlé čerstvé odřeniny! Styl jeho chůze také odpovídal silně podnapilému člověku. Při následné kontrole posléze vyšlo najevo, že se jedná o mikulovského občana r. 2009. Následně provedená dechová zkouška byla pozitivní, kdy byla naměřena varovná hodnota 2,29 promile alkoholu! Dezorientovaný mladík strážníkům uváděl, že byl na hodech v obci Dolní Dunajovice a dále si již na nic nevzpomíná. Odřeniny si měl způsobit sám, když zakopl a upadnul na zem. Strážníci následně zjistili z evidence MP Mikulov, že se v tomto případě jedná o problematickou osobu a na služebnu MP Mikulov okamžitě přivolali zákonného zástupce kontrolované mladistvé osoby. Uvedeného mladíka strážníci posléze předali k dalšímu opatření přivolanému zákonnému zástupci. Přivolaný otec byl dále strážníky poučen, že celá záležitost bude MP Mikulov oznámena na MěÚ Mikulov Odboru sociálních věcí – orgánu OSPOD. Protiprávní jednání, kdy byly mladistvé osobě podávány alkoholické nápoje, bylo dále také postoupeno na příslušný správní orgán MěÚ Mikulov.   

Dne 1. 9. 2024 v čase 17:50 hodin zaregistroval operátor městského kamerového systému MKP Mikulov, že v prostoru sídliště se na ul. kpt. Jaroše nově objevila „černá skládka“! Jednalo se o místo vedle chodníku, které bylo dobře monitorované jednou z městských kamer. Odložený odpad se skládal ze staré LCD televize a dalšího příslušenství. Vzniklou komplikací byla také okolnost, že o uvedený odpad se již začínala zajímat mikulovská sídlištní nezletilá mládež, která si odložený odpad začala přivlastňovat a začala si ho přemísťovat do svého sídlištního bunkru. V daný okamžik naštěstí zakročili mikulovští strážníci a oslovené děti následně poučili, že nalezené věci se musí vrátit na původní místo, kdy budou posléze odvezeny na sběrný dvůr. Zpětnou kontrolou kamerových záznamů bylo zjištěno, že uvedené nefunkční věci na místě odložil dne 1. 9. 2024 v čase 16:01 hodin místní občan r. 1974. Díky dobré místní znalosti ho mikulovští strážníci okamžitě identifikovali. Uvedeného muže strážníci následující den kontaktovali a ten se ke svému protiprávnímu jednání ihned přiznal. Na svoji obhajobu uváděl, že televize byla funkční a mohl si ji někdo vzít. Přestupkové jednání strážníci následně vyřešili v kompetenci MP Mikulov. K uložené pokutě musel majitel televize dále také přislíbit okamžité převezení odloženého odpadu na sběrný dvůr.  

Dne 13. 9. 2024 v čase 23:05 hodin bylo na MP Mikulov telefonicky nahlášeno nespokojenými občany Mušlova, že v jednom z penzionů už zase hraje hlasitá hudba! V tomto případě se mělo jednat o enormní převyšování hladiny únosnosti, a proto byla MP Mikulov vyzvána, aby zabezpečila veřejný pořádek a ukončila rušení nočního klidu.  Přivolaní strážníci MP Mikulov na místě samotném posléze zjistili, že telefonická stížnost je oprávněná a v tomto případě se skutečně jedná o rušení nočního klidu! Zasahující strážníci následně kontaktovali přítomnou odpovědnou osobu r. 1986., která uvedla, že se zde koná soukromá oslava s „živou hudbou“. Po obeznámení se s nahlášenou stížností, uvedený mikulovský občan uznal svoji vinu a na místě venkovní akci okamžitě ukončil. Narušování veřejného pořádku strážníci kvalifikovali, jako rušení nočního klidu. Protiprávní jednání bylo dořešeno v kompetenci MP Mikulov, za který byl uložený příkazový blok na pokutu na místě zaplacenou.    

Zářijové dny od čtvrtku 12. 9. 2024 do pondělí 16. 9. 2024 postihly celou Českou republiku silné a vytrvalé deště, které se na některých místech posléze proměnily v katastrofu gigantických rozměrů!  Také na Mikulovsku měl krizový štáb ORP Mikulov a všechny zúčastněné jednotky IZS JMK zvýšenou pohotovost, plno práce a velké množství úkolů. Jednalo se zejména o rozvodněnou Dyji v katastrech obcí Jevišovka, Novosedly a Drnholec. Samotného Mikulova se uvedená přírodní katastrofa dotkla naštěstí jen okrajově a v porovnání s jinými postiženými lokalitami si Mikulov nemohl stěžovat. Strážníci MP Mikulov v souvislosti s uvedenou kalamitou řešili také několik nahlášených události. Dne 14. 9. 2024 v čase 14:30 hodin se jednalo o popadané stromy přes komunikaci na ul. Zlámalova u Vinařství Fučík. Vše dořešeno s výjezdem HZS JMK. Dále 14. 9. 2024 od 16:35 hodin spadlé stromy a hrozba spadnutí dalších stromů v prostoru Amfiteátru na ul. Vinohrady. Bohužel zde došlo také ke škodě na majetku města, jelikož spadlé stromy poničily sloup s veřejného osvětlením a také oplocení a bránu areálu. Strážníci MP Mikulov událost řešili s pracovníky MěÚ Mikulov, HZS JMK a městskou firmou Tedos Mikulov s.r.o. Riziková místa na Amfiteátru museli zasahující strážníci označit služební páskou se zákazem vstupu! Další zásah mikulovští strážníci řešili toho dne ve spolupráci s Policii ČR a HZS JMK a MěÚ Mikulov od 20:50 hodin v lokalitě ul. Bezručova, kdy bylo nutno z důvodu kalamity uzavřít celou silniční komunikaci na obec Milovice, jelikož vlivem podmáčeného podloží a silného větru začaly podat na více místech vzrostlé stromy přes celou vozovku! Celý zásah trval do následujícího dne 15. 9. 2024 až do 11:00 hodin. Posléze byla uvedená komunikace úředně uzavřena až do odvolání. Následující den 15. 9. 2024 mikulovští strážníci řešili popadané stromy také přes cyklostezku a také zatopenou samotnou komunikaci cyklostezky v lokalitě Port Inzel. Vše řešeno přes IZS JMK a krizový štáb ORP Mikulov. V důsledku těchto vzniklých problémů a hrozeb pak vyvrcholil celoplošný zákaz vstupů do lesů od 16. 9. 2024 do 30. 9. 2024 skoro v celém ORP Mikulov!      

 Dne 17. 9. 2024 v čase 22:45 hodin zasahovali strážníci MP Mikulov ve hřbitovním parku v Mikulově, když jim bylo nahlášeno, že se pod sochou anděla nachází kolabující místní „bezdomovec“! Zasahující strážníci poskytli uvedené postižené osobě první pomoc a na místo přivolali zdravotnický výjezd ZZS JMK. Paradoxem na vzniklé události bylo to, že u uvedené osoby místního muže r. 1969 – toho času bez přístřeší strážníci provedli dechovou zkoušku na alkohol a ta byla výjimečně negativní. Strážníci MP Mikulov místní komunitu osob bez přístřeší monitorují a uvedené jedince dobře znají.  U uvedeného postiženého jedince si všimli, že jeho zdravotní stav se v poslední době pomalu a jistě zhoršuje. Zasahující strážníci posléze uvedenou osobu předali přivolanému zdravotnickému výjezdu ZZS JMK a celou událost také nahlásili na MěÚ Mikulov – Odbor sociálních věcí.   

Dne 20. 9. 2024 v čase 8:35 hodin řešili strážníci MP Mikulov rozsypaný odpad kolem silniční komunikace v lokalitě „Průmyslová zóna“ v Mikulově. Různý odpad byl vysypaný z nákladního vozidla, které tudy mělo projíždět okolo areálu fi. Bosch směrem na obec Březí. Mikulovští strážníci začali vzniklou komplikaci okamžitě řešit přes fi. STKO, jelikož bylo pravděpodobné, že dotyčné nákladní vozidlo pocházelo od uvedené firmy. Podezření bylo následně strážníkům potvrzeno a dále bylo oznámeno, že na odklízení rozsypaného odpadu už jejich zaměstnanci aktivně pracují. Šetřením bylo následně zjištěno, že podezřelý řidič r. 1959 podcenil uzavření bočnice nákladního vozidla, čímž posléze docházelo k uvolňování naloženého odpadu. Přestupkové jednání bylo následně dořešeno v kompetenci MP Mikulov.    

Dne 21. 9. 2024 v čase 6:46 hodin zaregistroval operátor městského kamerového systému, že na Náměstí se samovolně rozjelo zde zaparkované motorové vozidlo zn. Ford, které posléze narazilo do lavičky u Morového sloupu! V tuto dobu se naštěstí na Náměstí nikdo nepohyboval a nedošlo k ohrožení chodců. Bohužel podobné štěstí již neměla uvedená lavička, která zůstala vlivem nárazu uvedené dodávky zcela zničená. Na místo dopravní nehody byla následně okamžitě odeslána hlídka MP Mikulov. Zasahující strážníci posléze zabezpečili místo dopravní nehody a také konkrétního řidiče r. 1989. Na místo dále strážníci přivolali dopravní hlídku Policie ČR Břeclav. Celou záležitost následně dořešila PČR. 

Dne 23. 9. 2024 v čase 19:00 hodin bylo na MP Mikulov nahlášeno občanem Mikulova, že na ul. Na hradbách v Mikulově se vyskytuje podezřelá žena středního věku, jejichž chování není zcela běžné. Uvedená žena se neustále vracela na stejné místo a něco zde hledala. Její další chování bylo zcela zmatené a podezřelé. Přivolaní strážníci MP Mikulov na místě posléze kontaktovali označenou podezřelou ženu a zjistili, že se jedná o místní občanku r. 1976, toho času bez stálého bydliště. Kontrolovaná žena se strážníky přestala posléze zcela komunikovat a začala se chovat apaticky. Z důvodu podezření na psychický kolaps uvedené ženy, strážníci následně na místo přivolali zdravotnický výjezd ZZS Jmk.  Uvedená pacientka byla následně převezena na odborné vyšetření do břeclavské nemocnice.

Dne 26. 9. 2024 v čase 12:30 hodin řešila hlídka MP Mikulov opět zdravotní stav místního „bezdomovce“, který se neustále zdržoval ve hřbitovním parku od ul. Brněnské. Uvedenou osobu r. 1969 mikulovští strážníci kontrolovali v poslední době velmi často, jelikož její zdravotní stav se v poslední době začal rapidně zhoršovat!  Naposledy uvedenému muži byla dokonce strážníky přivolána sanita ZZS Jmk. Jednalo se o případ ze dne 17. 9. 2024 v čase 22:45 hodin (uváděno v předešlém příspěvku). Tentokrát se však zdravotní stav uvedeného muže natolik zhoršil, že bylo tuto osobu nutné převést na odborné vyšetření s následnou hospitalizaci do břeclavské nemocnice.

Dne 30. 9. 2024 v čase 2:20 hodin zasahovala hlídka MP Mikulov v prostoru okružní křižovatka u prodejny Billa v Mikulově na ul. Republikánské obrany. V celé záležitosti se jednalo o poruchu estonského kamionu, který zůstal neplánově stát v samotném tělese uvedené křižovatky. Plynulost silničního provozu začala samozřejmě váznout a vážně zde hrozil dopravní kolaps celé lokality. Mikulovští strážníci posléze začali na místě samotném s aktivním usměrňováním silničního provozu a řidič kamionu zatím usilovně pracoval na odstranění závady na svém vozidle. Poruchu kamionu se naštěstí podařilo po 20 minutách odstranit a BESIP v dané lokalitě mohla být navrácena do svých běžných kolejí. 

Zpracováno do 30. 9. 2024                     Za MP Mikulov zdraví strž. Radek Vážný