Malí zpěváčkové soutěžili o titul

V sobotu 12. března mikulovské kino již po sedmé hostilo malé zpěváčky do patnácti let, kteří soutěžili ve zpěvu lidových písní o titul Mikulovský zpěváček.

Soutěž pravidelně pořádá NS Pálava Mikulov ve spolupráci se ZŠ Valtická v Mikulově pod záštitou města Mikulova. Sešly se zde děti z mikulovského regionu, které rády zpívají lidové písničky, a soutěžily ve třech věkových kategoriích.

Dětské zpěváčky posuzovala také letos pětičlenná odborná porota – předsedou byl pan Jaroslav Pimek – zástupce ředitele ZUŠ Mikulov, paní Irena Mrázková, Helena Slavíková, Barbora Pospíšilová – učitelky ze ZUŠ Mikulov a paní Alena Lorenz – bývalá členka sboru žen NS Pálava. Velkou oporou v soutěži byla pro děti doprovodná cimbálová muzika Grácia pod vedením Petra Zugárka s primášem Radimem Havlíčkem.

Podle nové jednotné koncepce, kterou vytvořili organizátoři přehlídek dětských zpěváků lidových písní na Slovácku 28. února 2016 ve Strážnici, mohou z Mikulova postoupit děti ze druhé nebo třetí kategorie přímo do oblastního kola soutěže ZPĚVÁČEK SLOVÁCKA, které letos proběhne 8. 5. ve Strážnici. Odtud mohou pokračovat na přehlídku Zpěváček Moravy a Slezska do Znojma 15. 5. Nejvyšší celostátní kolo soutěže pak proběhne jako jeden z pořadů MFF Strážnice 2016.

„Odborná porota tentokrát vybrala na postup do oblastního kola ve Strážnici Annu Marii Knorrovou z Mikulova a Vojtěcha Janoška z Vrbice,“ řekla Marie Dostálová z pořadatelského souboru Pálava.

Další tři zpěváci ze 3. kategorie získali nominaci k účasti na národopisné slavnosti ve Tvrdonicích, které probíhají každoročně začátkem června. Jsou to Nicola Hubáčková a Kateřina Martečková z Bavor a Tomáš Ledvina z Novosedel.

Již tradičně byla také udělena cena ředitele ZŠ Valtická Rostislava Souchopa, kterou letos získala Adéla Machálková z Valtic.

 

Celkové výsledky soutěže:

1. kategorie

1. místo Isabela Caufield z Valtic

Lea Čevelíková z Klentnice

Alžběta Kapustová z Mikulova

2. místo Dorota Hušková z Drnholce

3. místo Marek Ledvina z Novosedel

Denis Lukáč z Drnholce

Emma Žouželková z Drnholce

 

2. kategotie

1. místo Vojtěch Janošek z Vrbice

Adéla Byloková z Drnholce

Klára Štyksová z Drnholce

2. místo Jana Štěpánková z Valtic

Vanesa Štyksová z Drnholce

3. místo Anna Drobiličová z Hlohovce

Lucie Szilágiová z Valtic

 

3. kategorie

1. místo Nicola Hubáčková z Bavor

Anna Marie Knorrová z Mikulova

2. místo Kateřina Martečková z Bavor

Tomáš Ledvina z Novosedel

3. místo neuděleno

js

IMG 4307