Do Mikulova míří filmový festival Expediční kamera 2016

Poslední březnový den zavítá do Mikulova poprvé ve své historii filmový festival Expediční kamera. Přehlídka těch nejlepších (českých i zahraničních) filmů o dobrodružství, divoké přírodě, poznávání nového, o extrémních zážitcích i sportech probíhá ve více než dvou stech městech České republiky a Slovenska.

Těšit se můžete na osm filmů, které vás zavedou například do Nepálu a Íránu, toulat se budete i po Alpách a deltou řeky Colorado (Mizející delta, Sníh na Nilu, Suri, Himalaya, Karun, 82 vrcholů, I-view a Travailen).

Večerem bude provázet moderátor Tomáš Kadlec, instruktor skalního lezení a horský průvodce.

Promítat se bude od 17 do 22.30 hodin v Městském kině. Vstupné je 80 korun.

 

plakat expedicni

Kdo stojí za organizací mikulovské přehlídky?

Za organizací mikulovské přehlídku filmů Expediční kamera stojí Mikulovanka Markéta Koksalová, velká milovnice túr, hor a běžeckých závodů. Nyní na plný úvazek maminkou.

„Plánovala jsem si, že se krátce po porodu vrátím k svému běžnému životu, tedy kromě práce v reklamní agentuře. Už jsem se viděla zpět ve škole – na sportovní fakultě Masarykovy univerzity v Brně –, na túrách v Tatrách a při tréninku na vytrvalostní běžecký závod Pražská 100. Realita je ovšem hodně odlišná, ale přesto bych se chtěla pokusit následující dva roky vyplnit aktivitami, které mě baví,“ říká mladá žena. A organizace Expediční kamery je jednou z nich.

 

exkamera

Kromě sportu, ať už běhu, inline bruslení, lyžování, trekingu, ferraty, či lezení v horách, ráda čte a cestuje. V posledních letech nejčastěji navštěvuje destinace, kde jsou hory: Vysoké Tatry, Kazachstán, Slovinsko a vůbec Alpy.

Filmový festival Expediční kamera v Mikulově přináší filmy o extrémních sportovních zážitcích, dobrodružných výpravách za zapomenutými národy a tajuplnými místy i o poznávání starobylých kultur. „Je to vše, co mám ráda. Nejenže se na tyto filmy těším, ale vidím to i jako možnost setkání lidí, kteří mají podobné zájmy a třeba to o sobě ani vzájemně nevědí,“ dodává mladá cestovatelka.

K organizaci této akce ji dovedl kamarád Tomáš Kadlec, lezecký instruktor a horský průvodce, který bude moderátorem Expediční kamery a k filmům dodá související informace.

Osobně se Markéta Koksalová nejvíce těší na film 82 vrcholů s hlavními hrdiny Ueli Steckem a Michaelem Wohllebenem. „Uvidíme nejen extrémní výkon při zdolávání 82 čtyřtisícových vrcholů švýcarských, italských a francouzských Alp, ale i drsnou realitu doplněnou krásnými záběry hor. Ueli Steck je švýcarský horolezec, který dvakrát získal nejvyšší horolezecké ocenění Piolet d’Or a je znám svými rychlostními rekordy, např. přelez severní stěny Eigeru Heckmairovou cestou za 2 hodiny a 47 minut v roce 2008,“ dodává organizátorka a zároveň si přeje, aby se festival vydařil natolik, aby se mohl příští rok zopakovat a třeba i obohatit o návštěvu některých známých osobností.

js, foto archiv Markéta Koksalová