Křest katalogu 22. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“

Dvaadvacátý ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ 2015 je již definitivně minulostí a zároveň předznamenal možnou budoucnost celé „dílenské“ sbírky.

Katalog Hice MMXV, coby reflexe uplynulého ročníku sympozia, který se ve městě pod Pálavou konal na přelomu července a srpna, byl veřejnosti představen v sobotu 16. dubna v budově bývalé hasičské zbrojnice.

Právě tento historický objekt v centru města by se měl stát domovem pro rozsáhlou sbírku současného umění a zároveň by zde sídlila i městská knihovna. Vše je ve fázi úvah a prvních architektonických návrhů. „Pevně tomu věřím a doufám, že to nebude dlouho trvat," řekla v sobotu místostarostka Mikulova Marie Leskovjanová k vizi vedení města s touto budovou a sbírkou uměleckých děl, která je v majetku města.

Obrovský potenciál budovy potvrdili i samotní účastníci loňského sympozia. „Bylo by to velké obohacení města, kdyby se obrazy a díla vzniklá za více než dvacet let sympozia mohly někde vystavit a výstavy by se obměňovaly,“ řekl kurátor 22. ročníku Oldřich Tichý.

Pokřtěný katalog obsahuje kromě rozhovorů s účastníky také reprodukce uměleckých děl, jež se stala součástí sbírky MVS “dílna“. Jsou zde i reprodukce ostatních děl, která autoři – Mikoláš Axmann, Martin Čada, Luděk Filipský, Vladimír Franz, Oldřich Tichý, Peter Župník a František Zelinka - v průběhu loňského sympozia vytvořili.

Letošní již 23. ročníku MVS “dílna“ bude zahájen v sobotu 16. července a slavnostní vernisáž bude 13. srpna. Kurátorem je Petr Veselý.

Jitka Sobotková

krest katalogu 01

 

krestkatalogu 02

 

krestkatalogu 03