Bratislavský Fats Jazz Band uctí Krautgartnera

První červnový pátek vyšel na prvního, a to znamená, že v tento den si již po osmnácté zavzpomínáme na mikulovského rodáka Karla Krautgartnera, který se tak významně zapsal do historie našeho jazzu.

Akce začne na Náměstí v 16.30 koncertováním studentského comba The Young Pekáč z Brna. V 17 hodin bude na „chodníku slávy“odhalena bronzová hvězda určená Mojmíru Bártkovi. „Je to vynikající hráč na pozoun, skladatel a významný pedagog,“ říká Jaroslav Smečka za Sdružení přátel Karla Krautgartnera.

Večerní koncert v podání orchestru Fats Jazz Bandu z Bratislavy, jehož zakladatelem je Ladislav Fančovič, jeden z nejlepších pianistů na Slovensku, začne v mikulovském zámku v 19.30 hodin. Moderovat ho bude Zdeněk Junák.

„Ladislav Fančovič odposlechem přepsal do not původní staré nahrávky, takže si budete moci poslechnout skladby tak, jak je hrávaly jazzové legendy. Plně si vychutnáte hru na rekonstruované nástroje, dobové oblečení a celkový projev orchestru, jenž se naprosto shoduje s obdobím, které představují,“ zve na koncert Jaroslav Smečka. Zpěv obstarají vynikající interpreti Jana Dekánková a Matúš Uhliarik.

Orchestr si propůjčil do svého názvu jméno americké jazzové legendy 30–40 let minulého století – Thomase Fatse Wallera, kterého kusy také na koncertě zaznějí.

V průběhu koncertu bude také tradičně předán Řád Karla Krautgartnera. Letos jej obdrží v rámci svého životního jubilea Karol Porubský, jenž stál u zrodu těchto vzpomínkových večerů a každý rok se spolupodílí na náročné organizaci.

Vstupenky na koncert za 300 korun si můžete koupit v Turistickém informačním centru Mikulov.

Jitka Sobotková

Krautec 2018 plakát email 02 final