Ulice Mikulova oživí festival barokního divadla 

Koncem července, ve dnech 25.–28. 7., proběhne v Mikulově už šestý ročník Festivalu barokního divadla pod názvem Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera. Divadelní slavnost oživí historické části města pomocí barokního umění nebo formami, které z něj čerpají.

Letošní ročník bude věnovaný piaristům. Tento řád založil v Mikulově svou první kolej a gymnázium tohoto typu mimo italské hranice. Piaristé tak z Mikulova vytvořili důležitý středobod divadelních proudů. Díky nim se odsud v 17. a 18. století šířil koncept piaristických školských představení, a to nejen na Moravu, ale i do Čech či Dolního Rakouska.

„Těšit se můžete například na jednu z posledních her Moliéra, Krása střídá nádheru, kterou napsal pro dvůr Ludvíka XIV. Nebo na rodinné představení Pták ohnivák spojené s fireshow,“ říká Miroslav Lukáš ze Spolku pro Konvent.

Součástí festivalu bude také přednáška, studentská inscenace, loutková pohádka a koncert. Vstupenky na jednotlivá festivalová představení si můžete zakoupit v Turistickém informačním centru Mikulov. Na večerní představení je pořídíte za 150 Kč a dětské představení můžete navštívit za 50 Kč.

Jitka Sobotková

parnas