Deset let fotografické dílny v Mikulově

Mikulov čeká 25. října 2018 velká fotografická událost. V bývalém Národním domě na Náměstí proběhne od 18 hodin vernisáž výstavy fotografií a křest publikace shrnující deset let fotografických dílen „Fotoateliér Mikulov“, kterých se dosud zúčastnilo na osm desítek fotografů.

Pod vedením fotografa, kurátora a pedagoga Tomáše Pospěcha každoročně v Mikulově pracovali nejen studenti fotografických škol (Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně nebo Fotoškoly Brno), ale také místní fotografové. Během čtyř dnů měli účastníci dílny příležitost rozvinout projekt, na kterém dlouhodobě pracují jinde, nebo si vyzkoušet nový přístup. Ráno po společné snídani se konala některá z přednášek, přes den se individuálně fotografovalo, večer se společně konzultovala denní práce, aby každý věděl, co se mu povedlo a na co se zaměřit další den.

„Mikulov je pro takovou studentskou tvůrčí dílnu neobyčejně vhodným místem,“ vysvětluje vedoucí workshopu, Tomáš Pospěch. „Dobře dochované historické město s krásným okolím v sobě slučuje různorodá prostředí a poskytuje fotografům široké spektrum přístupů, jak reflektovat současnost. Nacházeli zde překvapivě pestrý svět témat, ale v neposlední řadě také neobyčejně pohostinné a vstřícné prostředí.“

Díky fotografické dílně patří Mikulov k nejpečlivěji zfotografovaným a vystavovaným městům v České republice. Na fotografiích zůstal zachycen život a tep města, portréty jeho obyvatel, genius loci. Rozsáhlá retrospektivní výstava i publikace, která k desetiletému výročí vychází, představí to nejlepší, co během fotografických dílen vzniklo. Pro expozici byly zvoleny netradičně prostory bývalého Národního domu, který tak opět ožije jako místo pro setkávání a kulturu.

Petr Šesták

Mikulov fotografická dílna