• zpravodajmikulov.cz
  • Kultura
  • Animované filmy, úsměvné příběhy i psychologické drama se promítly na Mikulovských ozvěnách 

Animované filmy, úsměvné příběhy i psychologické drama se promítly na Mikulovských ozvěnách 

Téměř šestidenní program filmového promítání a doprovodných aktivit zlínského filmového festivalu hostil Mikulov od 6. 6. do 11. 6. v rámci svých Mikulovských ozvěn. Letos už potřetí.

Čtrnáct festivalových filmů, dva dosavadní filmové hity letošního roku, taneční workshop, divadelní představení, tvůrčí dílničky i hudební koncerty. Druhý červnový víkend s přesahem do pracovního týdne nabídl místním i turistům výběr ze Zlín Film Festivalu. Ten byl letos pořádán už po devětapadesáté, jeho Mikulovské ozvěny byly potřetí. „Jsem nadšená, že ta možnost přenést na pár dní kousek zavedeného zlínského festivalu existuje a tu radost můžeme našim malým divákům z Mikulovska dopřát,“ říká ředitelka Mikulovské rozvojové Petra Eliášová.

Letošním tématem bylo „Objevuj a poznávej“. Všechny promítané filmy se držely tohoto zadání a divákům přinášely nové poznatky nebo pohledy na lidský život. Kromě toho byl v Národním domě připraven animační workshop, kde si mohli návštěvníci vytvořit vlastní animaci nebo vyzkoušet profesionální grafické počítače. Na Lormově náměstí byly připravené tvůrčí a umělecké workshopy. Zájemci si tak vytvořili květinové věnečky, sochy z hlíny, dřevěné šperky nebo indiánské totemy. Divadlo Radost vystoupilo se dvěma pohádkami hned vedle v Galerii Závodný. Milovníci sportu si mohli vyzkoušet sportovní koloběžky KOSTKA a projet se před kinem nebo po náměstí.

Do Mikulova také přijely tři oblíbené pořady z ČT:D. V pátek nám svá zvířata představil Terčin zvířecí svět. V sobotu si v zámecké zahradě zacvičily děti pod vedením Bětky z Jogínků. V neděli pak Cvičky pana Hudbičky seznámily návštěvníky s kouzlem vážné hudby. Mimo jiné se v Galerii Konvent promítaly filmy režiséra Karla Zemana, známého třeba Cestou do pravěku nebo Baronem Prášilem, ke kterým byla připravena i výstava prací jeho kolegů, Lídy Zemanové a Zdeňka Rozkopala. 

Zlín Film Festival letos vzdal hold stému výročí narozenin slavného cestovatele Miroslava Zikmunda. Součástí programu tedy byla i beseda s Tomášem Vaňourkem a Lukášem Sochou, kteří projeli stejnou euroasijskou cestou, jako Zikmund a Hanzelka. Další beseda byla s Pavlem Taussigem, filmovým historikem, který divákům představil záběry na Mikulov z roku 1957 z filmu Škola otců. 

Atmosféra celého festivalu byla i díky pěknému počasí skvělá a o jednotlivé programy byl ze strany návštěvníků zájem. „Líbí se mi, že tu není tolik lidí a můžu si vše s dětmi v klidu projít a vyzkoušet. Organizátoři na jednotlivých stanovištích se nám více věnují a ukazují, co a jak máme dělat,“ pochvaluje si maminka Dagmar Jánská. Její slova potvrzuje i IT pracovník Martin Grygar, který se zúčastnil i zlínského festivalu a v Mikulově navštívil všechny filmy. „Je tu méně lidí než ve Zlíně. Nikdo se nikam nehrne a netlačí, je to uvolněnější,“ přitaká Grygar.

Celkově se na promítání šlo podívat 1966 lidí, z toho 1365 byly děti. Promítalo se dohromady 16 filmů. Součástí byla i soutěž o nejzapálenějšího návštěvníka. K výhře cen bylo zapotřebí do soutěžní karty nasbírat alespoň dvě razítka z filmových představení a dvě z doprovodných aktivit. Pro výhru hlavní ceny, koloběžky KOSTKA, bylo nutné nasbírat tři razítky z filmů a tři z aktivit. Výherkyní se stala Kristýna Růžičková.

Tomáš Foltán

11 ozveny