I vy se můžete stát badatelem

Kde? No přeci v muzeu. Věděli jste, že kromě skvělé mikulovské knihovny a neméně báječného archivu, máte ještě jednu možnost, kde se v Mikulově (a o Mikulově) něco dozvědět?

V zámecké vědecké knihovně, kterou spravuje Mgr. Klára Sítková Veverková. V této knihovně se nachází přes dvacet tisíc svazků, věnovaných místní a regionální historii, etnografii, vinařství, židovské komunitě, Dietrichsteinům, historii dvacátého století, ale najdete zde také knihy, které se v Mikulově tiskly v místním nakladatelství.

Asi nejstaršími kousky jsou noviny Nikolsburger Wochenschrift, které se zde vydávaly od devatenáctého století do roku 1939. K nahlédnutí jsou i v online katalogu Kramerius, který spravuje Moravská zemská knihovna, ale v zámecké vědecké knihovně jsou k nahlédnutí jednotlivé ročníky.

Kromě klasických publikací zde čtenáři také naleznou všechny ročníky muzejního sborníku RegioM, v němž jsou k přečtení články nejenom z historie, ale také články o pálavské přírodě, místním folkloru a tradicích, archeologii nebo o muzeu samotném.

Knihovna má zkrátka doplnit všechny muzejní sbírky a pobočky, proto jsou zde k nalezení také všechna možná vydání děl Aloise a Viléma Mrštíků. Památník bratří Mrštíků v Divákách totiž letos na podzim po dlouhé rekonstrukci konečně otevírá a návštěvníci se zde mimo jiné seznámí s literární tvorbou obou bratrů. A jak nejlépe zmapovat literární tvorbu než sbíráním všeho, co kdy Mrštíci napsali? Ve vědecké knihovně jsou tak vedle sebe nejnovější vydání Pohádky máje a to úplně první z devatenáctého století.

A jak se do takové knihovny dostat? Stačí se objednat na telefonním čísle 519 309 019 nebo napsat e-mail na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a domluvit si s vědeckou knihovnicí schůzku. Knihovna je prezenčním pracovištěm, což znamená, že se z ní knihy nesmí vynášet ven, ale pro badatele je zde připraveno zázemí, které mohou během návštěvny knihovny využívat.

Probudila se i ve vás chuť bádat?

RMM

RMM muzeum knihovna