Na mikulovském zámku historie doopravdy ožívá

Letos se Mikulovští mohou těšit na znovuobnovené Noční prohlídky na zámku. 1. a 22. července a 12. srpna se otevřou zámecké brány i po setmění a mikulovská historie ožije.

„Těšte se na scény z té nejstarší historie, kdy na kopci nad městem ještě stával hrad a kraji vládli Liechtensteinové, ale i na momenty z třicetileté války, kdy Mikulov plundrovala švédská vojska a samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na kardinála Františka Dietrichsteina, který má letos 450. výročí narození.“ říká Anna Soldánová, která akci zajišťuje. Jednotlivé scénky byly vybrány tak, aby představily i méně známé momenty z historie města a zároveň aby provedly návštěvníky částmi zámku, kam se během klasických prohlídek nemají šanci podívat.

V jedné z nejpůsobivějších scén se návštěvníkům ukáže i historička muzea Mgr. Kristýna Jandová a MgA. František Zelinka, kteří stáli u zrodu původních nočních prohlídek na zámku před třinácti lety a letos se představí v rolích Maxmiliána Dietrichsteina a Anny Marie z Liechtensteina. „Když noční prohlídky začínaly, bylo to z nadšení nás průvodců, prostě jsme chtěli pro zámek udělat něco pěkného. Po letech se prohlídky staly hitem celého léta, z toho máme asi největší radost. Z toho a z nádherných kostýmů,“ komentují oba s úsměvem.

Zámek rozezní jak barokní hudba, tak údery mečů při soubojích, na své si tak skutečně přijdou všichni. Večer doprovodí i ukázky dobových řemesel na nádvoří. V jednotlivých scénkách si zahrají sami zaměstnanci Regionálního muzea a jejich přátelé. „Podařilo se dokonce přesvědčit kolegy ze zámku ve Slavkově u Brna, že léto v Mikulově nic nepřekoná, takže nám přijedou pomoct i Slavkovští,“ dodává Soldánová.

Noční prohlídky se vracejí po roční pauze, která byla nutná z organizačních důvodů. Pár dalších změn ovšem provází i letošní ročník. Prohlídky se budou konat pouze ve třech termínech, a to 1. a 22. července a 12. srpna. Začátek bude ve 20.00 a prohlídky budou vypravovány každou půlhodinu, tak aby se mohl přijít podívat skutečně každý. Rezervace lístků je nutná, a to buď telefonicky na čísle 519 309 014, nebo e-mailem na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Těšíme se na vás na Nočních prohlídkách na zámku. (A možná přijde i Bílá paní…)

RMM

NOCNI PROHLIDKY METRO XXL