Nejstarší zámecké divadlo u nás se vrací

Mnozí jistě dobře znají zámecké barokní divadlo ve Valticích, nebo Českém Krumlově. Málokdo už ale tuší, že jejich nejstaršího předchůdce měli na mikulovském zámku.

Mikulovské barokní divadlo se do dnešních dob přeneslo prostřednictvím nově otevřené výstavy Po schodech do Comedienhousu, která v těchto dnech na zámku začíná. Divadlo, které na zámku zřídil kardinál Fratišek Dietrichstein za pomoci mnoha umělců a architektů se však jako takové nedochovalo.

„Divadlo bývalo dříve v prostorách současné zámecké knihovny. Po velkém požáru v roce 1719 byla nejvíce poničena právě budova divadla. Zbyly nám po něm vlastně už jenom pozůstatky zlacených štuků na stropě, které však později překryla modernější klenba při rekonstrukci zámecké knihovny.“ řekl kurátor výstavy a správce zámecké knihovny Mgr. Miroslav Koudela.

Na divadelní tradici města Mikulova tak upomínají modely divadla, které vytvořili autoři výstavy podle principů, které dodržovala většina barokních divadel.

„V archivních materiálech jsou například přesně popsány rozměry jeviště, takže tady jsme mohli vycházet z dat přímo pro mikulovský zámek. Jinak jsme pracovali na základě několika jiných barokních divadel.“ řekl autor modelu MgA. František Zelinka.

Výstavu doplňují obrazy a informace o největších divadelních mecenáších z rodu Dietrichsteinů.

„Velmi zajímavou figurkou je například Leopold Ignác. Ten byl třetí generací po kardinálu Františkovi a velmi podporoval umění. Jako mladý procestoval Evropu a okouzlila jej umělecká scéna například v Paříži, kde dokonce účinkoval v baletu hraném na počest krále Ludvíka XIV. V Mikulově nejvíce proslul tím, že uměleckou sbírku rozšiřoval za každou cenu, a to včetně velkého zadlužení rodiny. V archivu máme jeho dopis, ve kterém objednává čtyři tisíce hřebíků pro svou rozrůstající se sbírku obrazů.“ dodává mluvčí muzea Anna Soldánová.

Výstava se stala součástí prohlídkové trasy knihovna a je možné ji navštívit kdykoliv v běžné otevírací době mikulovského zámku.

www.rmm.cz

IMG 5482

IMG 5500