Slavnosti vína se neuskuteční

Milí příznivci dobrého burčáku, vína a hudby,

ačkoliv se letos poprvé po 73 letech neuskuteční Pálavské vinobraní, měli jsme v plánu uspořádat v Mikulově menší akci s podtitulem „Slavnosti vína“, která měla nabídnout prezentaci desítek místních vinařů a vystoupení národopisných spolků a cimbálových muzik z oblasti Mikulovska. Nicméně tento plán nám narušila stále neutichající situace panující kolem pandemie koronaviru.

Namísto zlepšení přes letní měsíce se situace začíná spíše zhoršovat a od začátku září se na vybraná místa opět vrací povinnost ochrany dýchacích cest, k tomu všemu je stále limit v počtu účastníků na venkovních akcích stanoven na 1000 osob v jednom sektoru.

Slavnosti vína měly být akcí zdarma pro všechny místní obyvatele a turisty, kteří Mikulov každoročně vyhledávají druhý zářijový víkend. Nemůžeme však na svá bedra vzít plnou odpovědnost za případnou nákazu na naší akci. Přestože jsme měli zařízeny kompletně hygienické prostředky, které by zajistily opravdu bezpečný průběh akce, riziko nákazy je stále mezi námi.

Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že se letošní rok neuskuteční ani tato menší akce. V plánu máme ponechat alespoň zábavný program pro děti v zámecké zahradě či cimbálovou muziku na Lormově náměstí.

Národní soutěž vín, která neodmyslitelně k Mikulovu patří, se letos za přísných hygienických podmínek na mikulovském zámku uskuteční, stejně tak plánovaná panelová diskuze o vínu v Galerii Závodný.

Celá vzniklá situace nás velmi mrzí, do příprav této zmenšené akce jsme vložili veškerý čas a úsilí a nyní jsme opět nuceni akci odvolat. Přesto bychom chtěli podpořit naše místní podnikatele a vinaře, kteří Vám svoje produkty, vína a burčák nabídnou ve svých provozovnách, vinotékách a sklípcích.

Věříme, že tato situace jednoho dne úplně zmizí a vše se vrátí do běžných kolejí a my se budeme moci bez obav společně setkat a užít si atmosféru města Mikulov bez jakýchkoli omezení.

Děkujeme za pochopení a těšíme se na shledání v roce 2021 na 74. ročníku Pálavského vinobraní, který proběhne druhý zářijový víkend, tentokrát od 10. do 12. září.

Za pořadatelský tým společnosti Mikulovská rozvojová Petra Eliášová, ředitelka

slavnosti