JAROSLAV SVĚCENÝ POPRVÉ V DRNHOLCI

 

21.září v 11 hodin zazní první tóny houslí a varhan v kostele Nejsvětější Trojice v Drnholci, vzdáleném asi 12 km od Mikulova.  Jaroslav Svěcený bude koncertovat s výborným varhaníkem Václavem Uhlířem na historické housle 18.století jako novinka v doprovodném programu Drnholeckého vinobraní a otevřených sklepů 2024.

 

Jak trávíte letní sezónu?

Postupně absolvuji krásné koncerty na letních festivalech: Svěcení(ý) léta v Novém Bydžově, Klášterecké hudební prameny na zámku v Klášterci nad Ohří, Jihočeské Nové Hrady, Tóny Chodovské tvrze v Praze,  Festival hudby Zámek Dobříš a připravuji text mé knihy, která se zabývá pěti staletími evropských houslí…

Jste dokonce soudní znalec v oboru smyčcových hudebních nástrojů.

Ano, již od roku 2008. Zabývám se i poradenstvím, protože existují investoři, kteří by si rádi koupili nějaký kvalitní smyčcový nástroj, do něhož by uložili finanční prostředky a někteří z nich ho třeba zapůjčují talentovaným hudebníkům. Mým hlavním úkolem je však psát znalecké posudky soukromým i státním subjektům.

Může se stát, že někdo najde na půdě drahocenné housle?

Občas se to stane a nejen na půdě. Jsem rád, že za mnou lidé s nalezenými houslemi, violami, violoncelly a kontrabasy chodí, protože se ten nástroj může dát do pořádku a zachránit. Smyčcové hudební nástroje vydrží staletí.

Do jaké míry jsou cenění čeští houslaři?

Jejich nejslavnější historie začala už v osmnáctém století. Nejvýznamnější byli na pražské Malé Straně- Eberle, Hulínzky, Hellmer, Laske, Strnad, Kulík…V Domě U tří housliček byla jedna z prvních významných houslařských dílen. Tenkrát se dnešní Nerudova ulice jmenovala Loutnařská (Lautengasse). Současně se smyčcovými nástroji se zde stavěly loutny a další drnkací nástroje.

Co vás kromě hraní baví?

Cestování a fotografování. A příběhy houslařů, které bývají spojeny s významnými osobnostmi. Příklad: španělský královský dvůr si přímo u Stradivariho objednal celý smyčcový kvartet (dvoje housle, viola, violoncello). A ty jsou dodnes v jejich majetku, španělský král si každý rok zve nějaké věhlasné smyčcové kvarteto, to na ně zahraje, koncert se přenáší široko daleko. To je přece úžasné.

Nevěděla jsem, že Stradivari vyráběl nejen housle, ale i violy a violoncella.

On vyráběl i kytary. Dochovalo se jich šest. Jsou to pořád nádherné nástroje, ale dnes už tak zněle nehrají.. Kytara vzhledem ke konstrukci zvukově dlouho nevydrží. Španělka je zvukově zajímavá tak dvacet, třicet let. Stradivari stavěl i harfy, tehdy museli být mistři houslaři velice všestranní.

 Těší vás pořád ještě cvičit na housle?

Těší. Navíc vím, že mi pomáhá udržovat hráčskou kondici. Musíte být rozehraný. Nemůžete necvičit a po čtrnácti dnech absolvovat koncert. To si koledujete o nataženou šlachu a jiné neduhy. Já musím hrát denně - a hlavně chci.

Hodně cestujete, v kolika zemích jste hrál?   

Je to přesně 62 zemí. Cestuji letadlem a autem. Jsem vášnivý řidič, ročně najezdím okolo 80 tisíc kilometrů. Musí mi fungovat tělo, takže posiluju a snažím se, pokud možno zdravě jíst. A beru i tablety s výtažky různých rostlin. Chci hrát, vytvářet nové projekty a starám se o to, abych to i tělesně zvládal.

Co rád jíte ?

Mám rád jídla, která vaří moje mamka. Miluju krůtu, kachnu v sušší variantě, tedy ,,bez plavby v tuku“, králíka a hodně zeleniny. Občas samozřejmě hřeším, ale ne moc často.

Jak se těšíte na koncert v Drnholci ?

Miluji chrámovou akustiku a nesmírně rád hraji skladby s varhanami. Pro posluchače jsme připravili nádherné skladby Vivaldiho, Corelliho, Händela, Bacha a dalších skladatelů, které budu hrát na kolekci historických houslí, což bude pro posluchače nesmírně atraktivní. Po skončení koncertu si tyto nástroje budou moci prohlédnout zblízka i s mým výkladem. Mohou si přinést i své housle, violy…a já jim velice rád sdělím, jaký instrument mají doma. Bude to koncert slavnostní i bezprostřední a navíc si jeho návštěvníci budou moct vychutnat hned po skončení koncertu vína od místních vinařů v rámci Drnholeckého vinobraní.

Jaroslav Svěcený
+ Narodil se 8. 12. 1960 v Hradci Králové
+ Na housle absolvoval Pražskou konzervatoř a HAMU
+ Natočil 45 CD, má několik mezinárodních ocenění
+ V roce 2010 obdržel Zlatou plaketu prezidenta republiky za uměleckou činnost

+ celý život vystupuje jako sólista.
+ Je spoluzakladatel festivalu Klášterecké hudební prameny, Festival hudby Zámek Dobříš, Jihočeské Nové Hrady, Tóny Chodovské tvrze, Svěcení(ý) jara v Novém Bydžově atd.

Předprodej vstupenek:

https://www.ticketlive.cz/cs/event/zazraky-baroka-sveceny-uhlir-drnholec-21-09-2024