Místní organizace svazu důchodců ČR

Březnové plány

1. 3. v 15 h v CVČ – doplacení dlužných částek na březnové zájezdy, poslední možnost platby na Olomouc 6. 4., přihlášky na vycházky, placení na Györ, Velký Meder a Kroměříž.

Evidovaní náhradníci na Dukovany a Olomouc, můžete se přijít zeptat, zda na vás přišla řada, ale až po skončení plateb, tj. v 15.55. Pro velký počet zájemců bude nejspíše zorganizován druhý zájezd do Dukovan, zřejmě v listopadu.

v 16 schůze výboru

3. 3. v 9.30 sraz před vchodem Aqualandu Pasohlávky.

4. 3. v 16 h v CVČ prezentace Dan Lyčka – pokračování cyklu o stavbách v lednicko-valtickém areálu.

8. 3. ve 14 h v kinosále výroční členská schůze s kulturním programem a malým občerstvením.

17 .3. v 16 h v CVČ se opět setkáme s panem dr. Sobotkou na téma Hongkong a jihovýchodní Austrálie.

22. 3. v 6h odjíždíme do Györu.

23. 3. v 15 h mezi nás do CVČ přijde paní dr. Červená pokračovat v započaté sérii o tom, co nevíme o Dietrichsteinech.

24. 3. v 7.45/7.50 odjíždíme na pro nás tak atraktivní zájezd. Nejprve do jaderné elektrárny Dukovany, kde absolvujeme v informačním centru od 9 do 11 hodin instruktážní filmy a prohlédneme si mnohé modely a zajímavosti. Žádná návštěva provozu nebude. Zato v 11.30 ve vodní elektrárně Dalešice půjdeme také do provozu a k tomu se vztahují mnohá bezpečnostní opatření. Proto jste museli dávat čísla občanského průkazu a my musíme předložit podrobné seznamy. Dostali jsme důtklivá upozornění, z nichž vyjímáme: žádné boty na podpatku, nesmí se vnášet žádná zavazadla ani kabelky, děti do dvanácti let naštěstí s sebou nemáme, při vstupu bude kontrola podle seznamů, při sebemenším prohřešku končí celá skupina. Je to strategický objekt, nedá se nic dělat. Ale jsou to zážitky na celý život. Po skončení odjedeme do obce Dalešice, kde máme na 13.45 zajištěný a zaplacený oběd v pivovarské restauraci. Ve 14.45 půjde jedna skupina na prohlídku „Postřižinského“ pivovaru, po pětadvaceti minutách ji vystřídá druhá skupina.

29. 3. v 8.20 odjíždíme linkou 570 do Pasohlávek, kde nás čeká setkání s paní starostkou a prohlídka tolik turisticky exponované obce. Návrat do Mikulova ve 13.39, případně ve 14.43, záleží také na počasí.

Protože v následujících měsících budeme pokračovat v cyklu Poznáváme obce (letos už vzdálenějšího) regionu a často se budeme setkávat i se starosty, je potřeba, abyste se na tyto výlety/vycházky přihlašovali a my jim mohli nahlásit přibližné počty. Případně při velkém počtu zájemců by mohly být potíže s kapacitou linkových autobusů a museli bychom zajistit zvláštní autobus. Proto tedy přihlášky. Buď 1. 3. nebo po výroční schůzi 8. 3. Další plánované obce jsou: 29. 4. Drnholec, 24. 5. Strachotín, 21. 6. Velké Pavlovice. Ostatní budou zveřejňovány postupně vždy v předstihu.

Jen telegraficky a chronologicky k několika uskutečněným akcím v únoru.

Činohra Skleněný pokoj byla zážitkem pro ty, kteří se pravidelně zúčastňují našich poznávacích zájezdů (předloni vila Tugendhat, loni Brno – moravský Manchester, letos Löw-Beerovy vily). A kdo navíc četl příslušné knihy!

Koupání v Pasohlávkách mělo rekordních čtyřicet účastníků. Pozvali jsme úsekové důvěrníky, abychom ocenili jejich nezáviděníhodnou práci. Vždyť některé úseky mají i přes třicet členů. Jinak nelze osobní styk s nyní již 332 členy zajistit. Členky výboru připravily tak bohaté pohoštění, že se dojídalo i na besedě o zdravé výživě další den, kdy zase p. Gajanová přinesla spoustu dobrot ze zdravé „bezmléčné“ a bezlepkové kuchyně. Ještě třetí den po country tancích se tanečníci posilovali zdravými i „nezdravými“ pochoutkami. Na podzim plánujeme ještě kuchyni židovskou. To si zase obohatíme sbírku receptů!

Dobromila Vlčková