Žijí na Pálavě zmije? … aneb na svatého Jiří

Známá pranostika pokračuje slovy „… vylézají hadi, štíři.“. Štíry na Pálavě sice nemáme, ale s hady se už určitě řada z nás setkala. Na Pálavě se vyskytují dva druhy, které se liší vzhledem, místem výskytu i celkovým způsobem života.

Jeden dává přednost suchým stepním stanovištím, druhý miluje vodu. Zatímco první je poměrně vzácný, u druhého můžeme stále mluvit o hojném výskytu. Stepním hadem je užovka hladká (Coronella austriaca), tím vlhkomilným pak užovka obojková (Natrix natrix). Třetím hadem, u kterého zatím nebyl pravidelný výskyt jednoznačně doložen, je užovka stromová (Zamenis longissimus).

Užovka hladká dorůstá délky max. okolo 70 cm. Jde o poměrně pomalého hada, který se živí převážně jinými hady a ještěrkami, ale dokáže „vyčistit“ prostor okolo sebe i od hlodavců. Při neopatrné manipulaci se brání kousáním. Stejně jako naše ostatní užovky není ani užovka hladká jedovatá.

Užovka obojková může dorůstat až 120 cm a v její potravě dominují žáby, drobné rybky a menší hlodavci.

Ve výčtu hadů chybí avizovaná zmije – není to omyl. Zmije se opravdu na Pálavě ani v širším okolí nevyskytují a neexistují ani historické údaje o zmijích z tohoto regionu. Vyžadují totiž chladnější a vlhčí podnebí, u nás by jí bylo příliš horko. Přesto se mezi veřejností stále objevují zaručené zprávy o pálavských zmijích. Nesmrtelnost tohoto mýtu má na svědomí zmíněná užovka hladká, která na Pálavě obývá stepní lokality. Kresba tohoto neškodného hada může lidem při troše fantazie připomínat klikatou čáru zmijí a tato podobnost je užovce bohužel často osudná. Zmást může i beznohá ještěrka – slepýš křehký.

Samostatnou kapitolou jsou pak záměny slepýšů za hady. Slepýš křehký je jen trochu jiná ještěrka, která v průběhu vývoje ztratila nohy.

Vztah lidí k hadům nebyl vždy jen negativní, stačí vzpomenout na hada hospodáříčka, který v mytologii starých Slovanů chrání stavení hospodáře. Hospodáříček je ve stylizované podobě častým motivem např. ve slováckém ornamentu. Ve skutečnosti byla hadem hospodáříčkem nejspíš užovka stromová, která se v blízkosti člověka vyskytuje často i dnes. Usmrcení takového hada bylo zlým znamením. Pálavským hadem hospodáříčkem by mohla být třeba právě užovka hladká, která se běžně objevuje v zahradách u kamenných zídek.

Ohrožené plazy můžete podpořit i na svých zahradách, například zbudováním tzv. plazníku. Je to vlastně jen hromádka volně ložených kamenů. Ve spárách mezi nimi si jistě brzy najdou útočiště ještěrky nebo právě užovka hladká. Hromady postupně tlejícího materiálu (kompost, kupy shrabaného listí a větví z ořezávaných stromů) zas poslouží jako ideální zimoviště.

Pavel Dedek, foto Jiří Kmet

had palava

Užovka hladká (na snímku), která není jedovatá, bývá často zaměňována za zmiji. Zmije však na Pálavě nežijí! (Foto. J. Kmet)