Zakazuje Správa CHKO solární panely na střechách domů?

Obnovitelné zdroje energie jsou častým tématem diskuzí odborníků, médií i zájemců o k přírodě a někdy i peněženkám šetrnější způsoby výroby elektřiny. K takovým zdrojům patří i solární panely (sluneční kolektory). V tomto příspěvku bychom rádi vyvrátili rozšířený mýtus, dle kterého Správa CHKO Pálava brání instalaci solárních panelů na střechy rodinných domů.

Jak je to tedy s panely na střechách? Legislativa v tomto případě hovoří jasně – instalaci solárních panelů na střechu již stojícího rodinného domu nelze považovat za novou stavbu a proto se k ní Správa CHKO Pálava jako dotčený orgán státní správy nevyjadřuje.

To znamená, že bude-li chtít někdo na střechu svého stávajícího rodinného domu, stojícího v zastavěném území obce (města), umístit solární panely, nebude k tomu od Správy CHKO potřebovat žádné vyjádření. V případě kolektorů na nově budovaných stavbách pak platí ustanovení § 44 odstavec 2 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, které říká, že závazné stanovisko orgánu ochrany přírody se nevydává, jde-li o stavby v zastavěném území obce ve čtvrté zóně chráněné krajinné oblasti nebo v zastavěném území města, které se nachází na území chráněné krajinné oblasti. Správa CHKO zkrátka takový záměr ani nepovoluje, ani nezakazuje – je to čistě věcí vlastníka nemovitosti.

Jinou otázkou pak je vytvoření tzv. solárního parku. Rozkvět tohoto způsobu podnikání přinesla především dotační politika státu. Původní (dobrá) myšlenka podpořit výše zmíněné drobné solární elektrárny, sestávající z několika panelů na střeše domu, se u nás bohužel vydala svou vlastní cestou. Namísto využívání levného zdroje energie pro svou vlastní potřebu, jak je to obvyklé na západ od našich hranic, se ze solárních panelů stal velmi výnosný byznys a v krajině jako houby po dešti vyrazily obří nevzhledné solární parky.

Výstavba takového zařízení v intravilánu obcí není příliš reálná a obvykle je k tomuto účelu využívána zemědělská půda nebo pozemky neplodné půdy mimo zastavitelné území obcí. V těchto případech, stejně jako u každé jiné stavby v CHKO, vydává Správa CHKO Pálava závazné stanovisko, které je podkladem pro konečné rozhodnutí stavebního úřadu. Vzhledem k mimořádným hodnotám území CHKO lze předpokládat, že by stanovisko bylo záporné a toto zařízení by nebylo realizováno.

Správa CHKO Pálava