Pevnost v Mikulově vás zavede do vojenské historie

V parných letních měsících máte možnost navštívit objekt pevnostního opevnění Mikulov – pěchotní srub MJ-S 29 „SVAH“. Tato jediná dokončená dvoupatrová pevnost z roku 1938 v podúseku Mikulov patřila do úseku ŽSV XI. Hrušovany nad Jevišovkou a sloužila až do roku 1999, kdy ji armáda opustila. Pěchotní srub se nachází poblíž silnice Mikulov–Březí a cyklostezky Mikulov–Březí.

„V expozici s výkladem uvidíte zbraně Československé lidové armády a další součásti výstroje a výzbroje. Máme zde řadu kuriozit, například stodvanáctikilovou raketu Nebelwerfer z roku 1942, repliku kanónu z roku 1866 zmenšenou v poměru 1:6 či vojenskou mapu – rozvržení z roku 1978, kam by se střílelo v případě napadení nepřítelem,“ zvou do pevnosti nadšenci z Klubu vojenské historie – pevnost Mikulov.

Srub má dvě patra. V horním bojovém nadzemním jsou dvě střílny, chodba, vstup, radiová místnost, místnost pro chemika a dva pozorovací zvony. V podzemním patře se nacházela strojovna, kuchyň, místnosti pro odpočinek (posádka, důstojníci a velitel), umývárna WC a studna. Malou zajímavostí je, že každá postel pro mužstvo je vlastně pro dva vojáky – jeden odpočívá, druhý má službu. Posádku opevnění za 1. republiky tvořilo pětatřicet mužů a po reaktivaci jednatřicet vojáků.

Před stěnou s hlavními střílnami byly vybetonovány až tři metry hluboké příkopy, které znemožňovaly útočníkovi přiblížit se a položit nálože. Zároveň vylučovaly nebezpečí zavalení střílen zeminou vyhozenou do vzduchu při explozích dělostřeleckých granátů a leteckých pum.

Vstupné do objektu je dobrovolné a všechny prostředky se pak využijí na chod a zvelebení expozice. Otevřeno je každou sobotu a neděli od 10 do 17 hodin. Prohlídky probíhají každou celou hodinu. Mimo uvedenou dobu je možné objekt navštívit, vlaje-li na pevnosti vlajka – objekt je přístupný, nebo po telefonické domluvě. Tel.: 773 567 403 nebo 775 325 270.

Otevřeno bude také v úterý 5. července na Den slovanských věrozvěstů.

js

pevnost01