POHLEDY DO HISTORIE

Ve Zpravodaji vám budeme přinášet ohlédnutí do historie. Navštívíme nejenom zajímavá místa, seznámíme se s rodáky a osobnostmi Mikulova, ale připomene si i souvislosti, které se významně zapsaly do dějin našeho města.

Seriál otvíráme v den výročí narození jednoho z rodáků, který pocházel z mikulovské židovské čtvrti. Za informace velmi děkujeme Slavomíru Měšťánkovi, který v roce 1999 stál společně s dalšími občany-nadšenci u zrodu Sdružení občanů v Mikulově – Podzámčí a pravidelně po sedmnáct let pořádali Street party – Proměny naší ulice, setkání obyvatel ulic Husovy, Alfonse Muchy a Zámecká.

Mikulovští rodáci

Leopold Oser (27. 7. 1839, Mikulov – 22. 8. 1910, Gainfarn)

Tento význačný rakouský lékař, vynálezce ohebné žaludeční sondy se narodil v mikulovské židovské čtvrti ještě předtím, než židé získali plné občanské svobody v roce 1848.

Poté se celá Oserova rodina přestěhovala do Vídně. Zde mladý Leopold studoval medicínu, v roce 1862 promoval a stal se lékařem. Ve Vídni pak žil a pracoval po celý svůj život.

Jeho prvním působištěm ve funkci sekundárního lékaře se stalo oddělení pro léčbu cholery ve všeobecné nemocnici. Tato skutečnost byla pravděpodobně příčinou jeho celoživotního zaměření na interní medicínu, především na nemoci zažívacího traktu – žaludku, střev, jater a zvláště slinivky břišní. V roce 1872 se stal docentem vnitřního lékařství, primářem interny a ředitelem Rotschildovy nemocnice ve Vídni, jakož i spoluzakladatelem první vídeňské polikliniky. Do běžné lékařské praxe zavedl žaludeční sondu.

Od roku 1873 byl členem dolnorakouské zemské zdravotní rady, od roku 1908 jejím prezidentem. V roce 1885 se stal mimořádným a v roce 1902 řádným profesorem vnitřního lékařství na Vídeňské univerzitě. Během svého života publikoval množství článků a monografií, z nichž většina je zaměřena na nemoci trávicího ústrojí.

Profesor Leopold Oser byl jedním z čelných reprezentantů zlaté éry vídeňské lékařské školy druhé poloviny 19. a počátku 20. století. Ve 21. vídeňském obvodu je po něm pojmenována ulice. Jeho bustu pak najdeme na arkádovém dvoře vídeňské univerzity.

js

husovkar

Dnešní Husova ulice (bývalé židovské ghetto)