Místní organizace svazu důchodců ČR

V posledních červnových dnech jsme třemi výlety završili projekt „Poznáváme obce regionu“. Nejdříve jsme si zajeli do Velkých Pavlovic, pro něž nám paní Lída Dudová zajistila dokonce tři průvodce. Z historických objektů jsme navštívili zámek, kde je dnes environmentální centrum, i s vinným sklepem, obhlédli právě rekonstruovanou barokní sýpku a zašli do kostela. Rozlehlé město mezi dvěma kopci dalo zabrat pěším turistům. Naštěstí jeden z obětavých průvodců sloužil jako taxi. A tak jsme všichni mohli na jednom kopci vystoupat na rozhlednu, pod ním posedět v objektu André a nakonec si na druhém prohlédnout „opilé sklepy“, sice jen zvenčí, ale inspirace architekty Gaudí a Hundertwasser je zřejmá, a proto jsou turisticky velmi přitažlivé.

Výlet do Pavlova (byli jsme v něm již dříve dvakrát) jsme uskutečnili ve dvou dnech. Jednak s Muzejním spolkem Mikulov, při jehož akcích naši členové tvoří nepřehlédnutelnou většinu, jednak další den, na nějž jsme měli dlouhodobě naplánovanou návštěvu nedávno otevřeného Archeoparku. Jde zvenku o objekt citlivě zasazený do krajiny pod Děvínem, uvnitř o moderně pojatou expozici, která neoslňuje množstvím exponátů, ale jejich důmyslnou instalací. Doporučujeme udělat si tam výlet.

Třetím výletem byly Milovice. Tentokrát nás nejelo obvyklých šestatřicet, pro které měla paní starostka připravené občerstvení. Ale ti, kteří možná nejeli proto, že „v Milovicích nic není“, mohou jen litovat. Nově vybudovaný netradiční kulturní dům, nová výstavba v obci, nečekaně bohatá občanská vybavenost, poutavé vyprávění paní starostky také o archeologických nálezech z dob lovců mamutů, s jejichž zviditelněním mají jako malá obec v konkurenci Pavlova a Dolních Věstonic zatím neřešitelné problémy – to vše bylo velmi atraktivní. Obcí nás prováděla se šarmem o dvě generace mladší paní Mgr. Kubíčková, která působí na mikulovském gymnáziu.

Z vyloženě prázdninových akcí je nutno zmínit výlet prarodičů s vnoučaty, pro která tam bylo muzeum autíček v Přísece a ZOO v Jihlavě, kdežto my, dříve narození, jsme se vyžili v muzeu Josefa Hoffmanna v Brtnici a na památkách zmíněných měst.

O prázdninách vyjde Zpravodaj pouze koncem července, pak až koncem srpna. Takže informace se budou týkat převážně srpna. Jen nesmíme zapomenout, že poslední týden v červenci jsou naši členové již tradičně na „Táboře na stará kolena“. Zato na přelomu srpna a září se budou jiní naši členové rekreovat (i cvičit jógu) v Itálii (26. 8. – 2. 9.).

2. 8. v 16 hod. čekáme všechny přihlášené na zájezd „Rakouské příhraničí“ (15. 10.), že přijdou zaplatit 200 Kč a 9 eur v mincích. V 17 hod. bude schůze výboru.

3. 8. v 16 hod. následuje grilovací JENTAK.

9. 8. v 10.13 hod. odjíždíme linkovým autobusem 585 do Valtic, odkud si zajedeme objednaným autovláčkem do Lednice. Tam bude individuální program i návrat linkovým busem.

16. 8. ve 13.30 hod. se sejdeme jako obvykle na křižovatce Valtická–Vídeňská, abychom opětně v jubilejním roce navštívili s p. ředitelem Svobodou ve 14 hod. pruský hřbitov a zaregistrovali, jak se mění jeho vzhled.

26. 8. v 19.30 hod. odjíždíme také již tradičně do Dvorního divadla v Hlohovci. Tentokrát nám kromě milého přijetí připravili hru Lakomec. UVOLNILA SE NÁM MÍSTA, PROTO UVÍTÁME ZÁJEMCE Z ŘAD VEŘEJNOSTI. Hlaste se na tel.: 721 998 712, jde o nevšední zážitek.

Dobromila Vlčková, foto Zdeňka Janůfková (Muzeum autíček)

seniori