Děti z mikulovského dětského domova vědí, jak zvládat pracovní prostředí

Děti z mikulovského dětského domova – Patrik Miker a Bára Pešková – se účastnily koncem srpna na zámku v Divákách workshopu „Jak zvládnout pracovní prostředí, anebo bušidó po česku“. Ten pořádal Evropský nadační fond Sunrise a Patrik zde zpříjemnil celodenní program svým tanečním vystoupením a Bára zpěvem. „Všichni jsme opravdu zírali, bylo to skvělé,“ řekla Zdeňka Frýbertová, patronka Dětského domova v Mikulově.

A vysvětlila poslání celého projektu, který pomáhá dětem z dětských domovů a sociálně znevýhodněných rodin při rozvoji jejich talentu. Více na www.zpravodajmikulov.cz.

Propojením činností Sunrise evropského nadačního fondu a společnosti Sunpeople vznikl jedinečný projekt. Sunrise pomáhá dětem z dětských domovů a sociálně znevýhodněných rodin při rozvoji jejich talentu. Na činnost Sunrise navazuje společnost Sunpeople, která mladým lidem opouštějícím institucionální zařízení vytváří pracovní místa, stará se o rozvoj jejich osobností a hledá pro mladé lidi vhodné bydlení. Workshop Jak zvládnout pracovní prostředí byl zcela jedinečný a uskutečnil se na zámku v Divákach. V prostředí zámku se pro mladé lidi vytvářejí pracovní příležitosti s možností ubytování. Také mohou využít mnoho zajímavých přednášek, vzdělávacích programů a školení.

Společnost Sunpeople má za cíl pomáhat mladým lidem opouštějícím institucionální zařízení nalézt stabilní a smysluplnou práci. Mladí lidé jsou jednou z nejzranitelnějších skupin společnosti, proto poskytuje osobám z této cílové skupiny pracovní uplatnění s možností dalšího vzdělávání. Postupem času přestanou být mladí lidé závislí na pomoci ostatních a naopak budou schopní zapojit se do činností podniku, které se zaměřují na pomoc osobám s obdobnými životními zkušenostmi.

Projekt se realizuje na zámku v Divákách, kde se nachází zázemí společnosti a prostory pro ubytování mladých lidí. Součástí zámku je také rozsáhlý zámecký park, který je vhodným místem pro organizaci nejrůznějších událostí.

Workshop vedl známý brněnský networker Milan Nerud. Ten si pro děti připravil zajímavý vzdělávací program, který se zaměřil na zvýšení adaptace dětí na trhu práce. „Pan Nerud je pro nás velkou osobností. Workshop přinesl dětem mnoho cenných rad a kontaktů. Setkali se také s velice úspěšnými podnikateli, například s MUDr. Michalem Bumbálkem, Radkem Čechem nebo světoznámým umělcem Heshamem Malikem,“ představuje některé z osobností ředitelka Sunrise Monika Bajnoková.

Významný host zámeckého workhopu byl starosta obce Diváky pan Libor Veverka, který společně s úspěšnými podnikateli seznámili děti se svými životními příběhy na cestě za úspěchem. Velmi inspirativní byl příběh hodonínského podnikatele a též odchovance dětského domova Jana Lačňáka. Ten byl vybrán bývalým viceprezidentem Microsoftu Janem Muhlfeitem, aby vystoupil v jeho projektu a pořadu Skryté talenty. „Velice si vážíme účasti Honzy, který ukázal dětem, jak může být cesta dlouhá a strastiplná, ale s reálným cílem, který je posune dál,“ dodává ředitelka Bajnoková. Celkem se děti na workshopu setkaly s více než patnácti úspěšnými podnikateli z ČR, kterým velice děkujeme za jejich ochotu přijít a podělit se o své příběhy.

Workshop trval do 17 hodin. Během dvou vzdělávacích bloků se děti seznámily s životopisem, pohovorem, základními atributy vyrovnaného výkonu, týmovou spoluprací, jak zvládnout nadřízené a dalšími tématy, která jim otevřou dveře do pracovního světa. Od 13 hodin bylo připraveno setkání se zástupci podnikatelské sféry a diskuze o možné spolupráci. „Máme tu spoustu zajímavých a úspěšných lidí, kteří chtějí dát dětem z dětských domovů šanci. Dokonce jsou připraveni investovat do jejich myšlenek, koupit jim vybavení a nechat je tvořit jejich sny. Účastníci workshopu byli mladí lidé zejména z moravských dětských domovů. Dlouhodobě spolupracujeme s Dětským domovem Tišnov a Domem na půli cesty. Workshop navštívily děti z Mikulova, Strážnice, Hodonína a Kyjova. Společnosti Sunrise a Sunpeople vytvářejí úspěšnou spolupráci s firmami a podnikateli. Společně plánují další workshopy na pomoc ještě většího počtu dětí. „Pomáháme dětem již od školky a naše pomoc je dlouhodobá,“ dodává ředitelka dětské školičky a Sunrise Monika Bajnoková.

js

DD02