Místní organizace svazu důchodců ČR

BESEDY

Srí Lanka 
V úterý 18. října mezi nás opět zavítala Jitka Sobotková, aby nám povyprávěla o svých cestovatelských zážitcích. Tentokrát se vydala se svou kamarádkou na Srí Lanku. Byla to, jako vždy, cesta na vlastní pěst.

Z jejího zajímavého povídání jsme si mohli udělat aspoň trochu představu o rozmanité přírodě, architektuře, náboženství a vůbec životě lidí v této zemi. Na fotografiích jsme viděli lesy, náhorní plošiny i písčité pláže, národní parky i botanické zahrady s rozmanitými živočichy a rostlinami. Samozřejmě, že nás nejvíc zaujali sloni a nádherné orchideje.

Srí Lanka má i nádhernou architekturu. Hlavně obrovské, především buddhistické chrámy s bohatou výzdobou. Buddha – národní symbol – se nachází nejen v chrámech, ale i jako malý suvenýr, socha na ulicích a ten největší slouží dokonce jako rozhledna.

Na obrovských tržištích se prodávají nejrůznější druhy ovoce, zeleniny a pro nás exotických potravin. Paní Sobotková vyprávěla i o setkáních s ochotnými a přátelskými lidmi, o pěkných zážitcích, ale i ne vždy příjemných dobrodružstvích. Mohla také nasávat tu pravou atmosféru v hospůdkách s ochutnávkou jídel a nápojů. Zaujaly nás i ženy česačky s obrovským nákladem čaje na hlavě, pro které to musí být pořádná dřina. O to lehčí to měly určitě tanečnice, které předváděly česání čaje jako svůj národní tanec.

Povídání bylo velmi zajímavé, místy i hodně napínavé. Už teď se těšíme, až se dvě ženy na cestách opět vrátí z nějaké dobrodružné výpravy a paní Sobotková zavítá mezi nás. Zatím jí moc a moc děkujeme za čas, který nám věnovala, a přejeme hodně odvahy.

IMG 7674

CHKO Pálava

Ve čtvrtek 27. října se konala beseda k 40. výročí Chráněné krajinné oblasti Pálava s RNDr. Jiřím Matuškou. Pan Matuška si pro nás připravil prezentaci obrázků s vyprávěním o Pálavě. Mohli jsme vidět známé i neznámé pohledy na Mikulov, Sv. kopeček, Turold, vinohrady a hlavně nádhernou siluetu Pálavy. Vyslechli jsme si poutavé vyprávění o historii ochrany přírody, vzniku CHKO, vyhlášení rezervací a další zajímavosti. V roce 1986 byla CHKO dekretem UNESCO vyhlášena Biosférická rezervace Pálava a byla uznána jako součást mezinárodních biosférických rezervací. Práce členů spočívá nejen v péči o přírodu a cenné památky, ale i v boji proti neuváženým zásahům do přírody a nevychovaným turistům.

Ovšem nejkrásnější bylo, když se pan Matuška rozpovídal o jednotlivých rostlinkách a zvířátkách. Nejrozmanitější chráněné kytičky, které kvetou od jara do podzimu. Zvířátka od listonoha jarního až po orla mořského nebo muflona. To vše byla prostě pastva pro naše oči (resp. uši). Všem se nám takové hezké a zajímavé povídání moc líbilo, a kdyby nás nehonil čas, tak bychom seděli a poslouchali určitě déle.

Panu Matuškovi patří veliký dík a všichni, kdo ho znají, jistě ví, že to, co pro Pálavu dělá, není pro něho jenom práce, ale mnohem, mnohem víc.

Zdena Trojanová, foto: J. Sobotková

Advent v Retzu

Jeďte s námi nasát vánoční atmosféru na překrásný vánoční jarmark, který se pořádá nejen na obrovském náměstí v Retzu, ale také i ve známých sklepech pod náměstím. Zažijete nezapomenutelné čertovské zážitky, dokonalé a hrozivé masky čertů, řinčení zvonců a řetězů spolu s pyrotechnickými efekty za skvělou cenu 200 Kč.

Odjezd 3. 12. ve 14 hodin od bývalých stavebnin

Návrat cca 20-21 hodin.

Co si vzít s sebou? Eura, dobrou náladu a samozřejmě vnoučata.

Zájezd můžete zaplatit 15. 11. ve 14 hodin v klubovně Svazu důchodů.

Těší se na vás Lída Sekaninová, tel.: 777 999 276