Stromy republiky

V pátek 28. října se sešla vcelku nesourodá skupina občanů a jejich přátel a státní svátek oslavili netradičním způsobem. Sázeli stromy a založili tak novou alej.

Téměř dvacet nadšenců přírody přišlo vyzbrojeno rýči a motykami se zakoupenými stromky na místo bývalého vojenského cvičiště, aby zde založili nejen alej, ale i novou tradici, kterou uctí toto významné datum v dějinách České republiky.

Pro zahájení výsadby byli osloveni zástupci umělců – herec a básník Svatopluk Říčánek, hudebník David Koller, zástupci cizinců žijících v Mikulově – rodina Kollar, knihovnice z Městské knihovny Mikulov a přátelé, kteří se k této aktivitě s nadšením připojili.

Hlavní organizátor, Igor Janás, se zhostil svého úkolu s vervou. Informoval přítomné o lokalitě a záměru, podal instrukce o způsobu sázení stromů a jejich následné péči. K výsadbě si každý zvolil strom, který je mu citově blízký, takže zde účastníci zasadili jak lípy, tak ovocné stromy, aby v budoucnu potěšili i chuťové buňky.

Stromy v budoucí aleji budou označeny jménem rodiny, osoby nebo skupiny, vše bude zanesené do mapy, kterou zpracují pracovníci CHKO Pálava a lidé se tak budou moci kdykoliv podívat, jak se právě jejich stromu daří.

„Vzniklo zde místo pro téměř sto padesát stromů. Letos jsme si to vyzkoušeli a věřím, že tímto nultým ročníkem založíme tradici, která směřuje k vytvoření aleje v délce téměř kilometru,“ sdělil Igor Janás. Bylo vysazeno šest stromů, k zálivce se použilo přes tři sta litrů vody a na závěr bylo usmaženo a snědeno třicet langošů.

„Krásné počasí nám umožnilo strávit s dětmi úžasný den v přírodě, také se zvířaty a správně naladěnými lidmi. Jsem ráda, že jsme se mohli připojit a podpořit dobrou věc,“ okomentovala akci jedna z účastnic.

IS

stromy02