Klubovní radiotechnická soutěž v radioklubu Mikulov

Tuto soutěž pořádá radioklub Mikulov dvakrát ročně – na jaře a na podzim a může se konat díky podpoře vedení našeho města Mikulova.

V podzimní části soutěže si 20. listopadu mladí radiotechnici ověřili své teoretické znalosti získané výukou v radioklubu a předvedou své praktické zkušenosti v sestavování elektronických zapojení podle přiloženého schématu správným přiletováním součástek dodané v soutěžním výrobku – stavebnici.

Prvním úkolem soutěžících je během třiceti minut odpovědět správně na písemný test, který obsahuje deset otázek z elektroniky, případně vypočítat jednoduchý příklad podle Ohmova zákona.

Dalším úkolem je zhotovit – sestavit a správně přiletovat v časovém limitu dvou hodin elektronickou stavebnici, případně jednoduchý el. obvod s LED diodami. Důležité je součástky správně uspořádat na plošném spoji a kvalitně přiletovat. Na závěr hotové zařízení uvést do provozu.

Soutěžící byli podle věku a znalostí rozděleni tentokrát do dvou kategorií.

Nejmladší členové (kategorie C2), kteří se přihlásili do radioklubu teprve před několika měsíci, dostali za úkol postavit jednoduchý elektronický bzučák se dvěma tranzistory, u kterého výměnou pouze jednoho kondenzátoru mohou měnit tón bzučáku ve velkém rozsahu.

Starší a zkušenější členové (kategorie B) dostali za úkol postavit elektronickou vánoční hvězdu s integrovaným obvodem a čtyřiceti LED diodami.

Na závěr dostali všichni soutěžící, podle umístění, spoustu cen, které jim museli rodiče pomoct odvézt auty domů, neboť by vše v rukách neodnesli. Všichni soutěžící i někteří přihlížející rodiče svých dětí byli s průběhem soutěže a s cenami spokojeni.

Zkušebními komisaři byli Ing. Vojtěch Jedlička a Ing. Jan Šebesta.

Výsledky soutěže:

Kategorie B:

Zbyněk Válek

Dominik Pavelka

Lukáš Dvořák

Jáchym Zaoral

Kategorie C2:

Adam Pernes

Alexandr Král

Paul Posenau

Vladimír Jedlička

Vojtěch Jedlička

Vlastimil Hýbl

Ved. radioklubu OK2KFJ – Jiří Sekereš

Radioklub