Místní organizace svazu důchodců ČR

Ve druhé polovině března jsme měli v rámci Naší univerzity třetího věku dvě opravdu přínosné prezentace a zajímavý výlet.

J. B. Santini, tvůrce barokní gotiky, byl neduživý synek z kamenické rodiny, a proto mohl jen projektovat. Po počátečních přestavbách gotických chrámů, jako např. v Sedleci u Kutné Hory, se dostal k vlastním projektům, které realizovali jiní stavitelé více či méně zdařile. Z těch, které jsme již dříve navštívili, nám dr. Červená povyprávěla o Rajhradu a především o Zelené hoře, plném mystiky a symboliky, a o poutním kostele ve Křtinách.

Druhá prezentace Arkádie knížete Jana z Lichtenštejna nás přenesla reprodukcemi obrazů z počátku 19. století do líbezné romantické arkádie LVA, který máme při našich výletech zmapovaný (nejednou) celý (kromě Huberta). Jaké však bylo naše překvapení, když nám Bc. Lyčka promítl VKLA. Přepsal se snad? Ten jsme poznali opět promítnutím reprodukcí, ale skutečná návštěva většiny toho, co se dochovalo, nás teprve čeká. Jde o Vranovsko-křtinský lichtenštejnský areál, ohraničený lichtenštejnskou hrobkou ve Vranově u Brna a jeskyněmi Moravského krasu. Krajina mezi nimi je rovněž komponovaná, ale divoká, tajemná.

Jevišovka 

Když jsme před šesti lety jeli poprvé do Jevišovky, bylo nás šest. Nyní, 16. března, nás bylo čtyřicet šest. Tak se rozšířil okruh účastníků projektu „Poznáváme obce regionu“. Naše první dvě návštěvy tohoto zajímavého (kdysi) centra Moravských Chorvatů byly zaměřeny spíše na historii a folklor. Bývalý pan starosta Vago nás pozval, abychom poznali, jak se obec na konci všech cest na západní výspě okresu mění. Byli jsme přijati paní starostkou v sále kulturního domu, vyslechli si spoustu zajímavostí ze života obce a pak jsme se jako lidská řeka valili obcí na prohlídku. Pro konání slavnosti Kiritof, ale samozřejmě pro celý společenský život obce, byl zbudován kulturní dům s velkým zázemím. Hřbitov s původními náhrobky obyvatel násilně vystěhovaných po druhé světové válce je pietně upraven, galerie funkcionalistického kostela je zařízena jako muzeum… Je toho hodně, co se zbudovalo, např. sociální byty. Jevišovka se stala vesnicí roku, obec prostě jen kvete.

duchodci

UPOZORNĚNÍ

Odjezd na Valašsko 19. 4. je v 6.00/6.05 hodin z obou stanovišť.

Odjezd do Boleradic je skutečně až v 18.30/18.35 hodin , protože začátek představení je v 19.30 hodin.

Do konce dubna je třeba se u p. Zugarové přihlásit na Podivín (24. 5.), protože se jede linkovými autobusy a po zkušenostech z Jevišovky bude nutné jednání s dopravcem kvůli kapacitě.

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Podařilo se nám zajistit vstupenky na Káťu Kabanovovou na 20. 5. Tato ojedinělá inscenace (ještě v Janáčkově divadle) s Pavlou Vykopalovou, nositelkou letošní Ceny Thálie, je pro nás finančně náročnější (počítejte kolem pětistovky i s cestou), ale ti, kteří se přihlásí u p. Zugarové do 16. 4., budou mít nezapomenutelné zážitky.

Dobromila Vlčková