Mikulovští se pokusí zdolat rekord o nejdelší ódu na město napsanou nejvíce lidmi

Městská knihovna Mikulov se připojí k oslavám města, které se konají 19.–21. května, zcela tradičně a po svém. Literaturou, verši, autory a ilustrátory. Chce společně s občany a návštěvníky města vytvořit nejdelší ódu na město.

„Tvorbu knihy necháme na návštěvnících akce Slavnosti města, kteří tak mohou projevit svoji kreativitu, nápaditost, pocity a hlavně pozitivní vztah k Mikulovu,“ říká řiditelka knihovny Ilona Salajková.

Již od starověku lidé psali ódy – lyrické básně, ve kterých chválili a vyzdvihovali místo nebo hrdiny, které obdivovali. Největší oblíbenosti dosáhla óda právě v baroku, které je letošním motivem i všeho kulturního dění v Mikulově.

„Pokud tedy milujete město s jeho atmosférou, vínem a lidmi, můžete se zúčastnit v pátek 19. 5. od 18 do 21 hodin a sobotu 20. 5. od 10 do 15 hodin pokusu prolomit rekord o nejdelší ódu na město psanou nejvíce autory. Stačí přijít na Náměstí a u stánku Městské knihovny popustit uzdu fantazii,“ zvou knihovnice.

Ve městě se v ty dny budou pohybovat také barokní písaři, kteří lidem nabídnou archy k tvorbě. „Možná již nějaké verše máte v hlavě, možná již máte sepsanou báseň. V tom případě se přijďte podělit s ostatními a přepsat je,“ doplňuje Ilona Salajková. Pokusu se mohou zúčastnit všichni bez rozdílu věku, neboť každá kniha si žádá i ilustrace, proto malé děti mohou malovat.

„Pokusíme se o zápis do České knihy rekordů. Na rekordní pokus budou dohlížet komisaři Agentury Dobrý den z Pelhřimova a v případě úspěšného rekordního pokusu bude „nejdelší óda na město napsaná nejvíce lidmi“ k vidění v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově,“ říká na závěr řiditelka knihovny a zároveň dodává, že na každého ze zúčastněných čeká odměna a navíc se stanou součástí nevšedního zážitku.

js

Miku Slavnosti Mikulov 2017 web banner 620x220px A